Ekonomija
EVO ZAŠTO GRAĐANI ODLAZE IZ ZEMLJE: Prosječna plata u BiH duplo manja nego u Sloveniji
Prije 5h0
Nakon novog slučaja salmonele te povlačenja jaja s tražišta, što je bitno da znate o salmoneli?
Zdravlje
30. Sep. 2022 30. Sep. 2022
0
Akutne crijevne bolesti su među najčešćim zaraznim bolestima u svijetu. U Hrvatskoj je najveća učestalost bakterijskih crijevnih infekcija od svibnja do listopada; uz kampilobakterioze, salmoneloze su najčešće bakterijske crijevne infekcije u ljudi u razvijenom svijetu, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Kako spriječiti zarazu salmonelom?
Rod Salmonella pripada porodici bakterija Enterobacteriaceae. Salmonele su gram-negativne štapićaste bakterije rasprostranjene širom svijeta (u tlu, vodi, probavnom sustavu domaćih i divljih životinja, gmazova, ptica i insekata). Klasifikacija im je složena jer se ovi mikroorganizmi definiraju do serotipa, a ne samo do vrste.
Salmonele su termolabilne pa se pri korištenju primjerice mikrovalne pećnice uništavaju nakon 3 minute na 80 stupnjeva Celzijusa. Mjesto na kojem salmonele ulaze u organizam je probavni sustav (feko-oralni način prijenosa). Izvori infekcije su voda (onečišćena fekalijama), školjke (zbog kontaminirane vode), mlijeko i mliječni proizvodi (zbog neadekvatne pasterizacije, nestručnog rukovanja i sl.), jaja, meso i mesni proizvodi (zbog kontaminacija tijekom obrade) te kućni ljubimci (npr. kornjače i reptili).
Uzročnici se iz stolice mogu dalje prenijeti hranom i vodom. Budući da su kliconoše i bolesnici važan izvor infekcije, ne bi smjeli rukovati hranom i trebaju se strogo pridržavati higijenskih mjera.
Za razvoj bolesti kod zdravih ljudi potreban je unos velikog broja bakterija (105 - 108 mikroorganizama po gramu namirnice) kroz usta.
Salmoneloze: simptomi i liječenje
Salmoneloze se klinički manifestiraju kao: gastroenteritis, crijevna groznica i septički sindrom. Gastroenteritis je najčešća manifestacija infekcije uzrokovane salmonelom. Nakon unosa, tijekom 8 - 48 sati se pojave glavobolja, mučnina, proljevi, povraćanje i bolovi u trbuhu uz umjereno povišenu temperaturu.
Uzorci za mikrobiološku dijagnostiku salmoneloza su stolica (tzv. koprokultura), povraćane mase i sumnjiva hrana. Ako se sumnja na prošireni oblik bolesti, uzimaju se uzorci krvi ili sekundarno zahvaćenog organa (likvor, iskašljaj, punktat). Antigenska tipizacija nam govori o kojem se serotipu bakterije radi, što je bitno za epidemiološko praćenje bolesti.
Liječenje salmoneloza je simptomatsko u vidu nadoknade izgubljene tekućine i elektrolita. Antibiotska terapija se kod infekcija salmonelama ne preporučuje jer može produžiti bolest i uzrokovati kronično stanje.
Kako prevenirati?
Od salmoneloze se može oboljeti neposrednim i posrednim putem, dodirom s brojnim vrstama zaraženih životinja, prehrambenim proizvodima dobivenim od tih zaraženih životinja i od njihovih izlučevina. Čovjek se najčešće zarazi konzumiranjem onečišćenih kokošjih jaja i piletine, ali i uslijed nehigijenske pripreme hrane te putem nečistog pribora i drugih onečišćenih namirnica.
Nakon prebolijevanja salmoneloze, čovjek je kliconoša obično oko dva mjeseca, pa u tom razdoblju treba pojačati osobnu higijenu, posebice nakon obavljanja nužde.
Što se tiče salmonele, jela koja su posebno rizična za nastanak salmoneloza su jaja i kolači koji se pripremaju od sirovih jaja (kremšnite, princes krafne i sl.); zatim mljeveno meso, najčešće u umaku; majoneze i jela u koja se dodaje majoneza (francuska salata i sl.); tartar umak; panirani, pohani odresci (nedovoljno pečeni) te jaja općenito, pri čemu salmonele mogu biti prisutne izvana na ljusci pa mogu dospjeti u sama jaja ili u jelo s jajima. Salmonele se također mogu unijeti i neopranim rukama osobe koja ih izlučuje (bolesna osoba ili asimptomatski kliconoša) i radi s hranom. I većina ostalih bakterijskih otrovanja hranom događa se na jednak način, to jest umnažanjem uzročnika u namirnicama ili jelima, stajanjem hrane izvan hladnjaka nekoliko sati na sobnoj temperaturi, piše HZJZ.
Najvažnije u prevenciji salmoneloze je sljedeće:
- nakon diranja piletine i jaja pravilno oprati ruke;
- ne držati piletinu i jaja zajedno s ostalim namirnicama;
- piletinu i jaja držati u zatvorenim posudama;
- piletinu i jaja dobro termički obraditi (skuhati ili ispeći);
- piletinu i jaja konzumirati odmah nakon pripreme.
(HZJZ)
Ekonomija
EVO ZAŠTO GRAĐANI ODLAZE IZ ZEMLJE: Prosječna plata u BiH duplo manja nego u Sloveniji
Prije 5h0
Sport
BANJALUČANI IMALI MOTIV VIŠE: Borac savladao Sarajevo u derbiju kola
Prije 5h0
Vijesti
NOVI PROBLEMI ZA LAKTAŠKOG VOŽDA: Ruski mediji istražuju kriminal Dodikovih ljudi u Moskvi - Serdarova i Perovića (VIDEO)
Prije 5h0
Politika
MUHASILOVIĆ UZBURKAO JAVNOST: "Dodik se de facto već otcijepio, u tome će ga kad-tad slijediti i..."
Prije 5h0
Zdravlje
OVI NAPICI NAJVIŠE ŠTETE BUBREZIMA: Pogledajte spisak, većina ljudi ih konzumira svakodnevno...
18. Apr. 20250
Zdravlje
STIŽE LJETO, A SA NJIM I OPASNI STRŠLJENI: Evo kako da ih se riješite, plaše se samo jedne stvari...
18. Apr. 20250
Zdravlje
IMATE PROBLEMA SA NESANICOM?: Postoji jednostavan trik da se riješite problema...
17. Apr. 20250
Zdravlje
NEOČEKIVANO OTKRIĆE JAPANSKIH STRUČNJAKA: Evo što se događa s našim organizmom u trenutku stimulacije...
17. Apr. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.