OVO SVIJET NE PAMTI: Nakon osvajanja titule zavladalo je totalno ludilo u Buenos Airesu, stotine hiljada ljudi preplavilo je centar grada (FOTO, VIDEO)

Na ulicama argentinske prijestolnice igrače će dočekati više miliona ljudi.

  • Sport

  • 19. Dec. 2022  19. Dec. 2022

  • 1

Avenija 9. jula u Argentini najšira je ulica u svijetu, ali ova prometna žila kucavica Buenos Airesa nije bila dovoljna da primi sve navijače koji su htjeli proslaviti pobjedu svoje ekipe u Kataru. 

Rijeke navijača zaputile su se prema Obelisku u samom centru grada, jednome od najvažnijih spomenika u zemlji. 

Prema Buenos Aires Timesa, ulicama Buenos Airesa zavladalo je totalno ludilo, blago rečeno. 

Argentinski navijači jako dobro su naučili lekciju da se ne mogu opustiti ako njihova reprezentacija vodi 2:0 

U kafiću La Puerta Roja puno navijača unaprijed je zauzelo mjesta prije finala, pa se stvorio red na ulazu sat i pol prije početka. TV komentatori jedva su se mogli čuti od vikanja i lupanja po stolovima te povremenog razbijanja čaša, piše dopisnik Guardiana

Vrištanje i urlici su se začuli kada je Lionel Messi zabio prvi pogodak s bijele tačke i doveo Argentinu u vodstvo od 1:0. Zavladalo je pobjedničko raspoloženje nakon drugog gola Di Marie. Navijači u plavo-bijelim dresovima su se grlili i skakali od sreće. Dva gola u dvije minute Kyliana Mbappea bili su, očekivano, hladan tuš. Napetost se mogla rezati nožem. 

"Zabolio me stomak", komentirao je jedan konobar. 

Kad je došlo vrijeme za pucanje penala, nakon produžetaka, bilo je kao u buretu bareta. Ishod izvođenja jedanaesteraca već je odavno svima poznat, a u kafiću La Puerta Roja mnogima su krenule suze radosnice. 

"Ovo je kao u raju, najbolja stvar koja nam se mogla dogoditi", rekao je Juan Pablo Iglesias (48). Bio je sa osmogodišnjim sinom Manuelom koji je plakao od sreće. 

"Mi smo šampioni, mi smo najbolji na svijetu", urlao je otac od sreće. 

Iara Diaz (22) bila je izvan sebe od veselja. 

"Htjela sam sve porazbijati kada je Mbappe izjednačio 10 minuta prije kraja", rekla je.

Argentina je posljednji put osvojila Svjetsko prvenstvo 1986. kada ih je Maradona vodio do svjetskog trona. 

Na ulicama prijestolnice su se čule navijačke pjesme, automobilske sirene, navijanje preko megafona ... 

Od početka prvenstva prevladavao je osjećaj među građanima da bi za mentalno zdravlje Argentinaca pobjeda značila sve. Zemlja izlazi iz oštre recesije, a inflacija iznosi ogromnih 100%. Također, Buenos Aires imao je jednu od najdužih karantina zbog pandemije covida u svijetu. Osim toga, oštre političke podjele nastale su nakon što je prošle sedmice bivša predsjednica Cristina Fernández de Kirchner osuđena na 6 godina zatvora zbog korupcije. 

Nogometni trofej dat će priliku Argentincima da barem na trenutak sve svoje brige stave na stranu i povežu se u nogometnoj euforiji. 

Prije finala, argentinski predsjednik Alberto Fernandez oglasio se na Twitteru porukom francuskom kolegi Emmanuelu Macronu. 

“Dragi prijatelju, jako si mi drag i želim ti sve najbolje u budućnosti. Osim u nedjelju. Argentina je moja divna zemlja, a to je Latinska Amerika! Naprijed, plavo-bijeli!", napisao je. 

Martina Lovigné, učiteljica iz Messijeva rodnog grada Rosarija, gledala je utakmicu ispred argentinskog kafića u Parizu. 

"Ovo je ogromna radost. Bio je prekrasan osjećaj vidjeti boje argentinske zastave na ulicama Pariza", rekla je. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...