ALARMIRAJUĆE PORUKE PRIVREDNE KOMORE RS: "Privreda RS mora se okretati prema tržištu zemalja BRICS-a"

Očito da se režim u Banja Luci sve više približava BRICS-u i udaljava od Evropske unije

  • Ekonomija

  • Prije 2h  

  • 0

"Učešće na Samitu BRICS-a privilegija je i čast za RS", poručio je premijer bh. entiteta Radovan Višković. Iz Privredne komore RS kažu da se privreda RS mora okretati ka tržištu zemalja BRICS-a, dodajući da oslanjanje na jedno tržište, bilo ono i tržište Evropske unije, nosi rizike. I ekonomisti su stava da bi privreda RS na tržištu zemalja BRICS-a bila konkurentnija, prenosi režimska televizija RTRS. Udio zemalja BRICS-a u svjetskoj ekonomiji premašuje pokazatelje G 7 - grupe od sedam najrazvijenijih zemalja i taj udio nastavlja sa rastom. Stoga je, smatra premijer RS Radovan Višković, čast i privilegija sjediti za istim stolom sa liderima zemalja koje čine dvije trećine svjetske populacije i više od 85 odsto resursa.   

"Odlazak predsjednika Dodika u Kazanj na sastanak BRICS-a ne znači da ne želimo da sarađujemo i sa svima drugima. RS je dokazala, što će činiti i ubuduće, da želi saradnju sa svima koji uvažavaju činjenice, Ustav i njeno postojanje i da su svi dobrodošli", poručio je Višković.

Okretanje privrede ka ogromnom tržištu zemalja BRICS-a pozdravljaju i u Privrednoj komori RS.

"Trenutna kriza u privredi RS, koja je u velikoj mjeri posljedica ekonomske krize u EU, najvećem vanjskotrgovinskom partneru RS, pokazuje da oslanjanje na jedno tržište, pa bilo ono i tržište Unije, nosi odgovarajuće rizike zbog čega se nameće potreba traženja drugih. Učešće delegacije RS na predstojećem samitu daje dodatnu podršku i otvara vrata privredi da se hrabrije okrene traženju načina kako ući na ovo tržište", naglasili su iz Privredne komore RS.

Iz ugla ekonomista, samo prisustvo RS na Samitu u Kazanju, dobar je signal da na tom ogromnom tržištu ima mjesta i za nas.

"BRICS ne uslovljava one koji bi eventualno bili posmatrači da obustave integracione procese sa EU", rekao je ekonomski analitičar Siniša Pepić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...