DMITRO KULEBA KATEGORIČAN: "Ne odustajemo od zahtjeva da se ruska vojska povuče sa Krima kao uslov za kraj rata"

Rusija je pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim 18. marta 2014, poslije referenduma koji Kijev i međunarodna zajednica nisu priznali.

  • Evropa

  • 13. Apr. 2023  

  • 1

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba saopštio je danas da Kijev neće odustati od svog zahtjeva da Rusija povuče svoje vojnijke sa Krima i dijelova koje je nedavno nezakonito anektirala kao uslov da se završi rat, prenosi AP.

Kuleba je rat u Ukrajini nazvao „krvavom ranom u sred Evrope“ i rekao da svi dijelovi njegove države treba da se tretiraju kao da su pod jednakom upravom Kijeva.

„Ujedinio nas je princip povelje Ujedinjenih nacija i zajedničko uvjerenje da je Krim Ukrajina i da će biti vraćen pod kontrolu Ukrajine“, saopštio je Kuleba obraćajući se video obraćanjem učesnicima skupa o bezbjednosti u Crnom moru koji se održava u Bukureštu.

Kuleba je izjavio da se Ukrajina kategorički ne slaže sa tvrdnjama da Krim ne treba vraćati Ukrajini.

Rusija je pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim 18. marta 2014, poslije referenduma koji Kijev i međunarodna zajednica nisu priznali.

Kremlj želi da Kijev prizna rusku upravu nad Krimom i anektiranje ukrajinskih oblasti Donjeck, Herson, Lugansk i Zaporožje.

Ukrajina je odbila ove zahtjeve i ne želi da pregovara sa Moskvom dok se ruski vojnici ne povuku sa svih okupiranih teritorija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...