BURNO U SARAJEVU: Čović optimist u vezi izmjena Izbornog zakona BiH, Konaković spominje Komšića…

Osim tehničkih, izmjene se odnose i na CIK i izbor članova Predsjedništva BiH.

  • Vijesti

  • 03. Maj 2024  03. Maj 2024

  • 3

Na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, u utorak 7. maja, trebalo bi se raspravljati o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH. Koalicionim partnerima na nivou BiH, prijedlog izmjena Izbornog zakona uputila je i „Trojka“, ali o njemu Vijeće ministara BiH neće raspravljati. Ima li dogovora, o izmjenama Izbornog zakona među liderima vladajućih stranaka u BiH?

Izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine nisu dobile zelene svjetlo Kancelarije za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH. U mišljenju Kancelarije je navedeno da ne mogu da se izjasne o dostavljenom nacrtu izmjena i dopuna Izbornog zakona bez prethodnog usaglašavanja sa izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik. Prijedlog izmjena Izbornog zakona poslala je koalicionim partnerima i „trojka“, ali lider HDZ-a je rekao da o njemu neće raspravljati Vijeće ministara, već o prijedlogu Ministarstva pravde BiH, koji se ne razlikuje mnogo od HDZ-ovog prijedloga. Osim tehničkih, izmjene se odnose i na CIK i izbor članova Predsjedništva BiH.

 „Dogovor partnera na zadnjem zajedničkom sastanku u Sarajevu da pokušamo u što skorijem vremenu za 15 dana u Parlamentu usvojiti ta rješenja kako bi ona bila nadomjestak onoga što je visoki predstavnik uradio“, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a (26. 4. 2024).

Većina predloženih izmjena „trojke“ sadrži nemetnute tehničke izmjene visokog predstavnika. Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković odgovara da „trojka“ neće podržati izmjene Izbornog zakona koji predlaže HDZ.

 „Nisam vidio tekst, ako u njemu bude slučaj Komšić naravno da nećemo za to glasati neka ne šalje neće dobiti podršku u Vijeću ministara. Pozivam da se vratimo na one dijelove izbornog zakona oko kojeg se slažemo“, kazao je Konaković.

U SNSD-u se, nakon posljednjeg sastanka koalicionih partnera na nivou BiH, nisu oglašavali. Sudeći prema ranijim izjavama, bliži su prijedlogu izmjena HDZ-a, nego prijedlogu „trojke“.

U SDS-u se pitaju šta ako CIK raspiše izbore po zakonu koju je nametnuo visoki predstavnik Schmidt.

 „Ako to učine ostaje da se vidi kakvu će odluku donijeti Dodik i politička vlast u RS, hoće li pristati da učestvuje na takvim izborima ili aktivirati zakon koji je donesen u NSRS“, kazao je Mladen Bosić, zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu PSBiH.

SNSD će gotovo sigurno podržati HDZ- ov prijedlog izmjena izbornog zakona, koji podrazumijeva promjenu izbora članova Predsjedništva, ali i Ustava BiH.

Centralna izborna komisija bi na sjednici, između ostalog, trebala da donese Pravilnik o imenovanju biračkih odbora kao i prijedlog uputstva o sprovođenju pilot projekta na lokalnim izborima ove godine, uz upotrebu izbornih tehnologija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...