ŠTA SE DOGAĐA U BANJOJ LUCI: Više posebnih nego redovnih sjednica NSRS od početka mandata...

U opoziciji poražavajućim smatraju da ova praksa vlasti prolazi bez snažnije reakcije građana. 

  • Društvo

  • 15. Maj 2024  

  • 0

Redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za 22. maj, a na dnevnom redu su, između ostalog, Građanska inicijativa o Deklaraciji protivljenja otvaranju rudnika litija i drugih ruda u Loparama i Prijedlog zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija, kojem se protivi nevladin sektor kao i međunarodne organizacije. I ovo će biti tek druga redovna sjednica u ovoj godini. U godinu i po mandata, Narodna skupština održala je više posebnih nego redovnih sjednica.

Zakazivanje posebnih sjednica odavno je trend u Narodnoj skupštini RS. Ovoga puta je termin redovne sjednice usklađen sa povodom za novo posebno zasjedanje. To je vrijeme kada bi Generalna skupština UN trebalo da raspravlja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Prečesto posezanje za vanrednim zasjedanjima bez velikog efekta, optužba je opozicije. Poslanik Nebojša Vukanović kaže da sa brojem posebnih zasjedanja raste poniženje RS.

-Ja pitam još jednom građane kako je moguće da se usvoji izborni zakon i da se prije 20 dana ovdje busaju u prsa junačka i tvrde da neće legalizovati Šmita i Sarajevo i CIK i da imamo svoju izbornu komisiju. Epilog toga je da smo ostali bez članova RIK koji su podnijeli ostavke na poziv Milorada Dodika. Objesili se, kaže Vukanović.

Novinar Željko Raljić smatra da je insistiranje na stalnim kriznim zasjedanjima vještačko i da vodi obesmišljavanju parlamenta.

-Stvara se vještačka kriza i to se uporno ponavlja iz ciklusa u ciklus i ono što jeste ključ svega jeste da to priziva strani intervencionizam. Dakle Milorad Dodik sa ovakvim vođenjem politike ustvari provocira stalne krize ali i provocira reakciju međunarodne zajednice što je zaista ozbiljan problem, kazao je on.

U opoziciji poražavajućim smatraju da ova praksa vlasti prolazi bez snažnije reakcije građana. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...