RJEŠENJE IZ ŠVICARSKE: Znanstvenici napravili gel koji može neutralizirati učinak alkohola prije…

Djelujući kao katalizator, gel olakšava pretvorbu alkohola u manje štetnu octenu kiselinu, čime se ublažavaju štetni učinci povezani s konzumacijom alkohola.

  • Zdravlje

  • 29. Maj 2024  

  • 0

Znanstvenici su predstavili pionirski gel izrađen od mješavine mliječnih proteina i nanočestica zlata, koji nudi potencijalnu zaštitu od posljedica uživanja alkohola, no može li to izvanredno otkriće redefinirati način na koji pristupamo mamurluku?

U preliminarnim ispitivanjima provedenim na miševima, taj inovativni gel pokazao je izvanrednu učinkovitost, brzo smanjujući razinu alkohola u krvi za impresivnih 40 posto unutar samo pola sata.

Gel učinkovito preusmjerava metabolizam alkohola od jetre prema probavnom traktu, čime se zaobilazi stvaranje acetaldehida, štetnog nusprodukta, pojašnjava Raffaele Mezzenga, znanstvenik za materijale sa švicarskog Savezni instituta za tehnologiju u Zürichu (ETH Zürich).

Učinak katalizatora

Spomenuti spoj acetaldehida naširoko je poznat kao primarni pokretač simptoma mamurluka, uključujući mučninu i glavobolju. Djelujući kao katalizator, gel olakšava pretvorbu alkohola u manje štetnu octenu kiselinu, čime se ublažavaju štetni učinci povezani s konzumacijom alkohola.

Miševi kojima je davan gel iskusili su značajan pad razine alkohola u krvi unutar prvih pola sata i pokazali poboljšanu funkcionalnost jetre tokom 10-dnevnog režima svakodnevne primjene gela. Mezzenga naglašava potencijalnu primjenjivost gela za pojedince koji žele kontrolirati unos alkohola bez ugrožavanja svojeg općeg zdravlja.To revolucinarno istraživanje, koje najavljuje potencijalnu promjenu paradigme u prevenciji mamurluka, objavljeno je u časopisu Nature Nanotechnology.

Od čega se gel sastoji?

Zamršena formulacija gela uključuje korištenje sirutke, tekuće komponente mlijeka, koja prolazi kroz strukturnu transformaciju nakon vrenja. Uvođenjem nanočestica zlata i šećera, te se strukture spajaju kako bi pokrenule enzimske reakcije koje učinkovito neutraliziraju alkohol.

Zahvaljujući svom specifičnom sastavu, gel usporava proces probave, dajući dodatno vrijeme za pretvorbu alkohola u probavnom traktu. Međutim, kada alkohol prodre u krvotok, učinkovitost gela se smanjuje.

Dok su početni nalazi obećavajući, opsežni istraživački napori su imperativ kako bi se potvrdila sigurnost gela za ljudsku upotrebu. Krajnja je težnja razviti proaktivnu intervenciju koja se može primijeniti preventivno ili istodobno s konzumacijom alkohola kako bi se ublažile njegove štetne posljedice, piše Science Alert.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...