DŽANIĆ O PURIĆEVOM GLASANJU ZA MARINA VUKOJU: "Ne podržavamo kandidata za načelnika Velike Kladuše koji izdaje državu"

Na sastancima se nismo uspjeli doglovoriti onako kao što smo se na početku dogovorili, koncenzusom

  • Politika

  • 02. Jun. 2024  

  • 3

Nakon što se vratio sa odsluženja kazne za ratne zločine, Fikret Abdić zvani Babo je postao načelnik Velike Kladuše. Od 2016. do danas je na toj poziciji.

U ovom krajiškom gradu, su objavili da će zajednički kandidat NS, SDA i DF, SDP, DNZ-Krajiška stranka biti Amir Purić iz NS. U ovoj koaliciji nea NES koji će na ove izbore izaći samostalno.



Zašto se NES nije priključio ovoj koaliciji razgovarali smo sa kandidatom NES-a za načelnika općine Velika Kladuša, Adisom Džanićem, emisiji 'Istraga sedmice'.

"NES nije usamljen. NES ima podršku građana Velike Kladuše. Vidimo da su neke informacije bile dezinformacije nekim kandidatima. Nismo sami u ovoj odluci za promjenu u Velikoj Kladuši. Nezavisna lista i NiP nisu također u ovoj koaliciji. Na čelu NiP je Jasmin Hušić koji je bio u NS. On je bio izbačen kada je podržao rekonstrukciju SDA na području USK.

Kako je tekao tok pregovora oko zajedničkog kandidata objašnjava nam Džanić.

"Nije to podrška tih stranaka. Ja sam upućen u cijeli tok razgovora za zajedničkog kandidata. Na sastancima se nismo uspjeli doglovoriti onako kao što smo se na početku dogovorili, koncenzusom. Na jednom neformalnom sastanku je dogovoren zajednički kandidat te nas pozvali na zadnji sastanak. Nama nije ostala mogućnost odlučivanja. Nama je bilo dato to da li podržavamo ili ne podržavamo Purića", govori Džanić.

Zajednički kandidat, Amir Purić je nedavno glasao za Marina Vukoju. Zbog toga NES, kako Džanić kaže, ne može podržati njega za načelnika Velike Kladuše.

-Mi smo imali uzajamnu podršku između NES i NS. Dalja dešavanja koja su se desila odredila su razvoj odnosa. On je bio za Vukoju a ja pripadam onima koji imaju crvenu liniju. NES je glasao protiv te time ne možemo podržati kandidata koji izdaje države.

Ako bude više kandidaat koji su protiv vladavine Abdića, moglo bi se lahko desiti da Abdić, odnosno njegova stranka ponovo osvoji mjesto načelnika u velikoj Kladuši. Ne misli tako Džanić.

"Ne bih se složio s tim da će pobijediti Abdić. Mi komuniciramo sa građanima te znamo sluh sa terena. Mišljenje građana je promjena ali u mladim ljudima što je ono što NES nudi. NES je bio za kompromis. Nažalost pojedini pregovarači su bili protiv naših prijedloga kako doći do zajedničkog kandidata", kaže Džanić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...