PROFESORICA IVANA STRADNER ZA "SB": "Naivno je misliti da Dodik ne smije proglasiti nezavisnost, cilj je da se eskalira do ivice rata..."

Čitajući tekst Deklaracije, kako je navela, jasno se vidi regionalna ambicija Beograda, jer se ne spominje samo Republika Srpska, već i Crna Gora kao i Kosovo.

  • Vijesti

  • 10. Jun. 2024  10. Jun. 2024

  • 0

Nakon što je u subotu u Beogradu održan tzv. 'svesrpski sabor' nižu se reakcije. Iako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik tvrde da su sa njega poslane poruke pomirenja, mnogi se slažu da je Deklaracija usvojena na ovom okupljanju nastavak velikosrpskog projekta i politike Slobodana Miloševića, koji devedesetih pokreće niz ratova u kojima je nastojao provesti politiku “Svi Srbi u jednoj državi”, uz podršku Rusije. 

Crkva na 'svesprskom saboru'

Profesorica Ivana Stradner, savjetnica u Fondaciji za odbranu demokratije iz Washingtona, prokomentirala je za "Slobodnu Bosnu" kako poslije Rezolucije u Srebrenici, koja je također izazvala burne reakcije, Dodik rekao da će ponuditi sporazum o mirnom razdruživanju, ali za to je Vučiću, Putinu i Dodiku bio potreban povod da se javno najavi, tako da je Sabor koji promoviše ideju "Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska" poslužio kao mjesto za zvaničnu promociju 'srpskog sveta'.

"To nije nova ideja i Vulin je godinama promoviše kao ideologiju Vučićeve vlade. Dok mnogi na Zapadu vide Vučića i Dodika kao pragmaticne igrače koji su isključivo ekonomski motivisani, ovo je dokaz da ideologija I dalje oblikuje regionalnu politiku", smatra Stradner.

"Srpski svet je inspirisan 'ruskim svetom' koji je doktrina Rusije za širenje vojnog, političkog i kulturnog uticaja u inostranstvu. Ono što je bitno spomenuti je da na saboru nisu bili samo Vučić i Dodik, već je i crkva bila prisutna, a tako je 'ruski svet' nastao u Rusiji. Putin je odobrio spoljnopolitičku doktrinu zasnovanu na konceptu 'ruskog sveta', koju su konzervativni ideolozi kreirali da opravdaju intervenciju u cilju podrške onima koji govore ruski. Ideja ruskog sveta je revanšistička koja koristi za prekrajanje istorije, a instrumentalizovana je kroz crkvu i širenje 'tradicionalnih I spiritualnih vrednosti', što i deklaracija koja je donesena na saboru potvrđuje", pojasnila je Stradner za "Slobodnu Bosnu".

EU i NATO označile bi kraj Vučićeve vladavine

Čitajući tekst Deklaracije, kako je navela, jasno se vidi regionalna ambicija Beograda, jer se ne spominje samo Republika Srpska, već i Crna Gora kao i Kosovo.

"Beograd kroz hibridne aktivnosti i bez ijednog ispaljenog metka ostvaruje svoje ambicije. Kao što Putinu ne odgovara demokratija u komšiluku, tako je i Vučiću demokratija u regionu 'Ahilova peta', jer bi pridruživanje država EU i NATO-u značilo kraj njegove vladavine, a on će da uradi sve da se to ne desi. Tako da kroz hibridne aktivnosti vlast u Srbiji pravi haos u regionu kako u očima Zapada zemlje ne bi izgledale bolje od Srbije. Pogledajte rast nacionalizma i desnice u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, koje su NATO zemlje.. Za Kosovo i BiH Beograd i Moskva imaju drugačiji plan. Cilj je da se eskalira do ivice rata, što je i bio slučaj prošle godine u Kosovu, pa da onda Vučić deeskalira i sebe postavi kao garantora mira. Naivno je misliti da Dodik ne sme da proglasi nezavisnost jer je Putin svestan da je zapad zauzet Ukrajinom, Izraelom i Kinom i da Balkan nije prioritet. Ulog je dovoljno veliki da se pokaže da su EU i NATO papirni tigar, ali ne veliki da bi zapad reskirao rat sa Rusijom. I zato je bitno da Zapad zaustavi ovu predstavu. Prošle godine je povređeno 90 pripadnika mirovnih snaga koje predvodi NATO na Kosovu. Zapad ništa nije uradio. Sa druge strane, ta eskalacija ne mora da podrazumeva tenkove i avione, jer su hibridne aktivnosti dovoljno efikasne da se ostvare strateški ciljevi Srbije i Moskve. Rusija već u informacionom prostoru pravi narativ da Zapad otvara novi front na Balkanu, a to su ruski mediji i pred Banjsku isto pričali", navela je profesorica Stradner za "SB".

Dodik, Vučić i Putin jedino razumiju grub jezik

Stradner pojašnjava kako Amerika, Francuska i Njemačka primenjuju politiku udovoljavanja Beogradu plašeći se od eskalacije, a upravo takva politika i dovodi do eskalacije, smatra ona, jer Dodik, Vučić i Putin jedino razumiju grub jezik i slanje jasnih signala da bi se smirili.

"Ovog leta, Rusija će početi sa intenzivnijom promocijom BRIKS-a i ne bi me čudilo da Dodik počne da ucenjuje EU sa BRIKS-om. Ako pogledate tekst deklaracije ona spominje 'proces evropskih integracija', ali ne i llanstvo u EU, jer Dodik ne želi BiH u EU kako bi mogao da ostane na vlasti što duže, ali mu za to je potreban novac EU tako da njemu odgovara da 'proces evropskih integracija' traje što duže. Zapad mora da shvati da je ovo prazna priča, jer Dodiku treba više EU nego što EU treba Dodik i da je ovo blefiranje. Politika šargarepa kroz donacije EU samo pomaže Dodiku", rekla je Stradner za "SB".

Dodaje i da se treba osvrnuti i na Dodikove riječi koji je rekao da je ključna riječ ovog sabora “Sloboda”.

"A verovatno misli na 'slobodu' od ostatka federacije i ističe svoje secesionističke ambicije. Lavrov je potvrdio Dodikovu želju i rekao da 'Zapad pokušava da kazni Srbe I liši ih slobode'. Dodao je da Rusija 'nikada neće zatvoriti oči pred bilo kojom nepravdom prema bratskom srpskom narodu, pokušajima demonizacije Srba, gaženjem njihovih zakonitih prava'. Sa druge strane Vučić insistira da je zemlja u teškom stanju, ali mir, stabilnost i ekonomija su ključ. To je tipična Vučićeva igra gde Dodik eskalira i onda se Vučić postavi kao mirotvorac u očma zapada. To je taktika koju je koristio i Milošević. Moskva isto ima svoj udeo jer prilikom sledeće eskalacije u regionu to će koristiti za ucenjivanje zapada I postavljajući sebe kao medijatora", navela je Stradner.

Balkan dio ruskog plana

Stradner je za "Slobodnu Bosnu" rekla i kako bas kao što mnogi na Zapadu nisu razumeli na vreme MIloševićev govor na Gazimestanu 1989, tako mnogi neće razumijeti ni značaj ovog Sabora, već će naivno reći da je to samo za “domaće potrebe” da se udovolji desničarskim grupama.

"Balkan je veoma komplikovan i teško je razumeti politiku identiteta, religijske dinamike i ideologiju. Baš kao što zapadna ekonomija nije zaustavila haos 90-ih, tako investicije neće zaustaviti nove eskalacije. Iako Zapad ne zna da govori jezikom koji Dodik, Vučić i Putin razumeju, oni su usavrrsili jezik Zapada I govore političarima ono što žele da luju. Tužno je da decenijama posle rata u regionu opet se jača nacionalizam. Rat u Ukrajini je pre svega ideološki rat Putina da se podeli svet na demokratski i nedemokratski. I Balkan je deo tog plana", zaključila je profesorica Stradner.

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...