SVAKI DAN IZAĐE S NEKOM NOVOM "REVOLUCIONARNOM" IDEJOM: Ima li ko da Dodika 'gurne' u BRICS i da 'tamo' zauvijek ostane?

Želi li Dodik u Rusiju, Srbiju, Kinu, Indiju, Brazil, Južnoafričku Republiku ili u Evropsku uniju ne zna ni on sam. Uostalom, rezultati ekonomije u bh. entitetu RS su takvi da se i vidi da Dodik ne zna u kojem pravcu ide.

  • Politika

  • 13. Jun. 2024  13. Jun. 2024

  • 0

"Dodik će od Putina tražiti da RS gurne u BRICS", "Dodik će predložiti da BiH pristupi BRICS-u", "BiH bi trebala u BRICS, a ne u EU", poručuje Milorad Dodik, "Ukoliko RS bude u mogućnosti ona će bez odlaganja tražiti da bude dio BRICS-a". Ovo nisu naslovi s portala koji su objavljeni u jednom danu, nego samo najpopularnije s Googlea, a o temi „Dodik i BRICS“. Ovi naslovi nas vode na tekstove o Dodikovim nastojanju da ga neko gurne u BRICS u ljeto i jesen prošle godine, u februaru i martu ove godine i najnovije – na tekstove od prije nekoliko dana.

Želi li Dodik u Rusiju, Srbiju, Kinu, Indiju, Brazil, Južnoafričku Republiku ili u Evropsku uniju ne zna ni on sam. Uostalom, rezultati ekonomije u bh. entitetu RS su takvi da se i vidi da Dodik ne zna u kojem pravcu ide, kao ni njegovi najbliži saradnici, a posebno oni na najvišim funkcijama koji kao papagaji ponavljaju ono šta im to jutro kao temu odredi sam Dodik. Ako je priča o mirnom razdruživanju onda se skupi Dodikova ekipa i ispred mikrofona i kamera danima u jednom dahu i uglas pričaju samo tome. Tako je i sa svim ostalim temama, poput, recimo, teme o Rezoluciji o genocidu gdje su potrošene sedmice i mjeseci u ubjeđivanje i sluđivanje vlastitog naroda da ih neko želi proglasiti genocidnim.

Skraćenica BRICS je nastala od prvih slova zemalja koje ga čine, a to su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička republika. Te države koje imaju 40 posto svjetskog stanovništva i 2 posto svjetske teritorije su prije više od 20 godina sklopile ekonomsko savezništvo (Južnoafrička Republika im se pridružila 2011. godine). Prvo što u oči upada je da je riječ o zemljama koje se ne nalaze na tlu Evrope (osim Rusije i to ne u cijelosti), a drugo je to da je riječ o zemljama s ogromnim brojem stanovnika, a treće da je riječ o državama i to jako velikim državama, pa je i ste strane čudna Dodikova želja ili šta god da ga neko „gurne“ u BRICS:

"Koliko je meni poznato mi smo na putu ka Evropskoj uniji, a BRICS je organizacija koja je u nastanku, a s druge strane BRICS ima drugačiji koncept međusobnih odnosa. Bosna i Hercegovina je daleko od tih asocijacija, a druga stvar je u tome što smo mi dio Evrope i mi lokacijski 'pripada EU ili Evropi', kako god da sve nazovemo. BiH nema nikakvu razvojnu strategiju, a prije rata smo bili na nivou razvoja Švajcarske, imali smo per capita bolji rezultat u jednom momentu i od Slovenije. Imali smo vojno-industrijski kompleks, hemijski kompleks u Tuzli, rudarstvo i energetiku. Privatizacijom smo uništili sve što je valjalo da bi neko došao do poslovnih prostora. Zato je veliko pitanje šta mi ikome možemo ponuditi. Dodikova  izjava je čisti populizam i bombanje", rekao nam je sagovornik koji je dobro upućen u ekonomska kretanja u RS-u.

Naš sagovornik je naveo i primjer drvne industrije BiH koja je prije rata u različitim fabrikama proizvodila „kolonijalnu“ stolicu od masivne bukve koju su Amerikanci držali u svojim kućama. Deset fabrika za sklapanje stolica je BiH imala u SAD-u, a danas... Sve znamo je kako je danas, a tako je da privredu uopšte nemamo kako bismo platili ovako skup administrativni aparat čiji je dio decenijama i Dodik sa svim svojim uhljebima i „zaštitnicima“ prava naroda.

Jedino što je realno u vezi RS-a i BRICS-a je to da će mladi sportisti iz bh. entiteta RS otići na sportske igre mladih BRICS-a koje se održavaju u ruskom Kazanju, sve ostalo je bacanje prašine u oči obespravljenim radnicima, penzionerima i nezaposlenim u tom entitetu. Sportistima će učešće platiti Vlada RS-a, no ni to nije prava adresa, jer su najcjenjenije medalje s evropskih i svjetskih takmičenja, a tamo idu države i samo najbolji sportisti, kojih također, ova zemlja nema previše.

(D. O.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...