KADA DODIK I PORODICA TONU ONDA ZA SOBOM VUKU I SVE OSTALE: Američke sankcije kucaju na vrata Investicione razvojne banke RS

Stiglo je jasno upozorenje iz američke ambasade BiH koje kaže da se  sankcije mogu primijeniti na bilo koju instituciju, uključujući banke, bilo u privatnom ili javnom vlasništvu, a koje pružaju materijalnu podršku pojedincima ili kompanijama koje su pod američkim sankcijama.

  • Politika

  • 04. Jul. 2024  04. Jul. 2024

  • 0

Uvođenje Inesticione razvojne banke RS u platni promet kako bi se spasile, prema tvrdnjama stručnjaka, firme bliske porodici Dodik, a koje su dobile sankcije, dovode u opasnost da na crnoj listi završi i ova finansijska institucija čiji se rad i ranije dovodio pod sumnju.

Međutim, završnu riječ u ovom slučaju daje Agencija za bankarstvo Republike Srpske u saradnji sa Centralnom bankom BiH.

Iako još nisu dobili zvaničnu informaciju o izmjeni legislative u vezi transformisanja IRB, Centralne banke BiH su poručili da ne žele komentarisati situaciju i naveli da licenciranje za obavljanje poslova platnog prometa vrše entitetske agencije za bankrastvo i druge zakone ovlaštene institucije na nivou entieta BiH. 

Crna lista

Ipak, ekonomisti upozoravaju da će puštanje IRB u platni promet  biti stavljanje ove institucije na crnu listu.

– Sve u ekonomiji povezano to je sistem spojenih posuda kada jedna firma ima problema i svi njeni komitetni počinju da imaju probleme, a na IRB su mnoga pravna i fizička lica naslonjena kroz plasmane koje IRB ima u slučaju gašenja računa IRB zaista bi bilo jako teško procijeniti kolika šteta bi bila što znači da vlast RS ne razmišlja o toj šteti dalje koja bi mogla nastupiti već gledaju kao da spase ovo svoje što je njima bitno a dalje štete bi mogli biti veće nego što su sada zbog ovih sankcija – kaže profesorica Jelena Trivić.

Da se pristupilo reorganizaciji IRB-a potvrdila je i ministar finansija Zora Vidović.

Ipak, Vidović tvrdi da to nema veze sa sankcionisanim firmama.

– Ovo se ne radi zbog firmi niti je ijedna banka na crnoj listi a neće biti ni IRB – kaže Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske.

Postavlja s pitanje da li je komercijalizacija IRB početak njenog kraja, ako se uzme u obzir da su prethodna iskustva pokazala da vlast u RS- ne zna upravljati bankama što se može vidjeti na primjeru Banke Srpske, kažu u opoziciji.

Ističu da zbog svega dolazimo u situaciju kada IRB treba da napusti svoj koncept i da postane komercijalna banka i otvori svoje poslovnice na teritorij RS samo da bi pogodovala Prointeru i njegovim bratinskim i sestrinskim firmama.

– Ne treba zaboraviti za sve ove godine štetu koju je aktuelna vlast sa svojm rukovođenjem napravila sa svojim rukovođenjem veću od 300 milona KM, uključujući i one kredite koji su išli preko komercijalnih banaka i koji nisu, a kasnije je  IRB prodao svoja potraživanja i uključujući propale banke komercijalne koje su napravile štetu preko 122 miliona KM i sve to kad saberemo to je 300 miliona KM odnosno daleko preko sa kamatama preko 300 miliona KM – kaže Vukota Govedarica, šef kluba poslanika SDS u NS RS.

Šta kaže Nebojša Vukanović

Poslanik „Liste za pravdu i red“ u NS RS Nebojša Vukanović kaže da  pokušaj da se sačuvaju favorizovane firme preko IRB pokazuje sebičnost vlasti koja ne bira sredstva da dođe do cilja, a šta će biti sa građanima Srpske, to njih ne zanima.

– Te sankcije neće puno pogoditi njih oni će zatvoriti ove firme i nastaviti da isisivaju novac iz budžeta  namještenim poslovima i tenderima koje se dodjeljuju kriminalno, a uvijek će ispaštati narod i platiti najskuplju cijenu. Oni su spremni da žrtvuju, ne samo IRB, nego i cijelu Republiku Srpsku zbog ličnih interesa i privatnih poslova – kaže Vukanović.

A američke sankcije kucaju već na vrata IRB.

Stiglo je jasno upozorenje iz američke ambasade BiH koje kaže da se  sankcije mogu primijeniti na bilo koju instituciju, uključujući banke, bilo u privatnom ili javnom vlasništvu, a koje pružaju materijalnu podršku pojedincima ili kompanijama koje su pod američkim sankcijama, piše BN.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...