BOLNO PRIZEMLJENJE: Evo gdje se Bosna i Hercegovina nalazi u odnosu na EU kada je u pitanju prosječna plaća i iznos koji se izdvaja za hranu…

Činjenica je da osobna primanja u Bosni i Hercegovini iz mjeseca u mjesec rastu, ali rastu i cijene hrane, što građane dovodi u krajnje nezavidnu situaciju i borbu za preživljavanje od prvog do prvog.

  • Ekonomija

  • 20. Jun. 2024  

  • 0

Neto plaće isplaćene u Bosni i Hercegovini za april ove godine realno su više za 8,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, zbog popuštanja inflatornih pritisaka, ali i nedostatka raspoloživih radnika.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u BiH za april 2024. godine iznosila je 1.374 KM, što nominalno ostvaruje rast od 1,6 posto, a realno je više za 1,5 posto u odnosu na mart 2024. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Zarade rastu

Prosječna neto plaća za travanj na godišnjoj je razini nominalno veća za 10,7 posto, a realno za 8,5 posto. Najviše su porasle plaće zaposlenih u pravnim osobama čije su djelatnosti poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, 15,9 posto na godišnjoj razini, dok je rast iznad 10 posto bio u djelatnostima vodoopskrbe, odvodnje otpadnih voda, gospodarenja otpadom i zaštite okoliša. djelatnosti sanacije, zatim u graditeljstvu te stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima.

Sve skuplja hrana

Činjenica je da osobna primanja u BiH rastu, ali rastu i cijene hrane, što građane dovodi u krajnje nezavidnu situaciju i borbu za preživljavanje.

Najmanji rast, 2,2 posto na godišnjoj razini, zabilježen je u poslovanju nekretninama. Analitički tim Bloomberg Adria ističe da prosječna neto plaća nastavlja realni rast već šesnaesti mjesec zaredom zbog popuštanja inflatornih pritisaka, ali i nedostatka slobodnih radnika. Zaposlenost u BiH je u prvom kvartalu ove godine porasla za jedan posto u odnosu na isti kvartal prošle godine, a zaposlenost u bh. ekonomiji je trenutno na povijesnom vrhuncu.

Također, registrirana nezaposlenost u prva četiri mjeseca ove godine pala je za 4,9 posto, što je dodatni pritisak na rast plaća s obzirom na sve manji broj domaće radne snage, ističe analitičar makroekonomije i tržišta kapitala Mihael Blažeković.

Manji fond radne snage očituje se i u povećanju kvota za uvoz stranih radnika, pri čemu analitičari u 2024. godini vide povećanje od 23 posto novih zapošljavanja u odnosu na 2023. godinu, dok je ukupni iznos za produljenje postojećih dozvola i novo zapošljavanje preko 50 posto.

“Kada usporedimo najveću prosječnu neto plaću u Adria regiji – onu u Sloveniji i plaću u BiH, vidimo da se omjer polako kreće u pozitivnom smjeru. Naime, u 2019. godini prosječna plaća u Bosni i Hercegovini iznosila je 41 posto. prosječne slovenske neto plaće, dok je danas taj omjer nešto povoljniji, na razini od 47 posto«, naglašava Blažeković.

S obzirom na usporavanje rasta inflacije, kao i sve manji broj honorarnih radnika u kućanstvu, Analitički tim očekuje nastavak realnog rasta plaća i u narednim mjesecima.

Puko preživljavanje


Činjenica je da osobna primanja u Bosni i Hercegovini iz mjeseca u mjesec rastu, ali rastu i cijene hrane, što građane dovodi u krajnje nezavidnu situaciju i borbu za preživljavanje od prvog do prvog.

Koliko je BiH po ovom pitanju daleko od europskog prosjeka, ali i standarda u potrošnji, najbolje svjedoči podatak da građani Europske unije (EU) na hranu mjesečno izdvajaju manje od 15 posto svoje plaće. No valja napomenuti da je dobar dio njih smanjio kupnju hrane i pića zbog visoke inflacije u prethodne tri godine.

Međutim, analitičari kažu da što je zemlja ekonomski razvijenija i gdje su osobni dohoci veći, to je i iznos koji se izdvaja za hranu manji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...