„SB“ ANALIZIRA: Gospodin „legitimni“ u akciji, što se krije iza spašavanja "vojnika" Nešića…

Zbog čega je Dragan Čović spasio Nenada Nešića i što se sprema nakon lokalnih izbora…

  • Politika

  • 21. Jun. 2024  21. Jun. 2024

  • 5

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, ponovio je jučer stavove vezano za izgradnju južne interkonekcije plinskih transportnih sustava, te kazao da je to strateški interes BiH i hrvatskog naroda, ali da moraju biti zadovoljeni najviši standardi, između ostalog, osnivanje javnog poduzeća sa sjedištem u Mostaru čiji bi vlasnik bila Vlada FBiH.

Time se Čović, ponovno konfrontirao s Amerikancima, koji su više puta opominjali lidera HDZ-a BiH da opstrukcija Južne interkonekcije od kojih Čović ne odustaje idu na ruku Rusima, čiji istureni igrač na Balkanu Milorad Dodik svako malo ide po direktive u Rusiju kod predsjednika te zemlje Vladimira Putina.

Čović ne krije da i danas čvrsto stoji iza koalicije sa strateškim partnerom Dodikom, komentirajući uvedene sankcije pojedincima i kompanijama u BiH povezanih s Igorom i Miloradom Dodikom, kazavši kako ne vidi nikakvog smisla u tome, te da se one intenzivno donose posljednje 24 godine i da je sam bio smijenjen kao član Predsjedništva BiH.

-Netko vjeruje da će se uvođenjem sankcija stabilizirati odnosi, ali trebamo provjeriti jesu li te sankcije bile korisne. Trebamo tražiti rješenja, a ne dalje odlaziti u političko blato, kazao je.

Pohvalio je odnos s premijerom Federacije Nerminom Nikšićem te najavio da bi pitanje imenovanja direktora Federalne uprave policije trebalo biti na dnevnom redu u sedmom ili osmom mjesecu.

-Bio bih sretan da završimo sva imenovanja koji se vežu za Vladu FBiH što prije. Preduvjet je bio da imenujemo komisije u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, kazao je.

Govorio je i o zastoju usvajanja seta fiskalnih zakona u Vladi FBiH te kazao da se ne smije igrati s tim prijedlozima zakonima, kako se ne bi narušili odnosi.

No, ono što je obilježilo jučerašnji dan na političkoj sceni u BiH je glasanje HDZ-ovih zastupnika prilikom odluke o smjeni ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića.

Čović, iako u javnosti često zna isticati da nedvosmisleno osuđuje genocid u Srebrenici, uputio je jasnu direktivu svojim zastupnicima, da glasaju protiv smjene Nešića, te na taj način ponovno otkrio sve licemjerje politike koju godinama vodi.

Naime, zastupnici HDZ-a BiH glasali su protiv smjene Nenada Nešića.

Smjena ministra sigurnosti BiH je zatražena zbog njegovih uvredljivih izjava o genocidu u Srebrenici. 

Po okončanju rasprave o točkama dnevnog reda, radi nedostatka kvoruma, prekinuta je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjetimo, od ukupno 34 zastupnika, "ZA" inicijativu je glasao 21, 11 je bilo protiv, a dva su bila suzdržana.

Klub zastupnika SDA je u obrazloženju inicijative za smjenu Nešića naveo da je on, gostujući 21. maja ove godine u jednoj emisiji na TV kanalu s nacionalnom frekvencijom u Republici Srbiji, na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

Ističu da je sve navedeno učinio na brutalno uvredljiv način, "stavljajući žrtve genocida u kontekst vica i nanoseći na taj način njihovim porodicama i cjelokupnoj civiliziranoj javnosti bolne psihološke trauma najvišeg intenziteta".

ŠTO SE KRIJE IZA SVEGA?

Državni parlamentarac Milan Dunović komentirao je za „Slobodnu Bosnu“ ovakav potez HDZ-ovih zastupnika, upozorivši kako bi, u slučaju drugačijeg ishoda, zastupnici Trojke odradili posao koji je započeo Čović.

-Da, HDZ jeste spašavao ministra Nešića, što je bilo i očekivano. Dugogodišnje partnerstvo, na relaciji  HDZ - SNSD prelilo se i na DNS-ovog spomenutog ministra. Ipak, da bi bilo koji ministar, pa i Nešić, bio smijenjen, potrebno je da i Dom naroda izglasa smjenu. To se neće desiti, zbog famoznog četvrtog delegata u Klubu Srba. Moramo biti iskreni do kraja, pa konstatovati da će zbog toga, spašavanje ministra Nešića realizovati Trojka, koja je  omogućila četvrtog delegata, a i glasala za imenovanje Nešića.

Da zaključim - od HDZ-a ništa novo, a od Trojke ono što sam i najavljivao, te upozoravao unazad dvije godine. Da li nisu znali ili nisu umjeli, sada više i nije važno, kazao je Dunović za „Slobodnu Bosnu“.

JEDINA STVARNA I FUNKCIONALNA KOALICIJA

Na sličnom tragu je i politički analitičar Faruk Kajtaz, koji je za „Slobodnu Bosnu“ kazao kako je savez SNSD-a i HDZ-a BiH jedina stvarna i funkcionalna koalicija u BiH.

-Sve ostalo je samo posljedica ovog saveza u kome se niko od sudionika na miješa u ona pitanja koja izričito zanimaju drugog "partnera". 

Razlike u nekim stavovima su samo u tome što je Hrvatska u EU i NATO-u, a Srbija to nije.

Sva ostala pitanja su uglavnom usaglašena, kazao je Kajtaz.

S obzirom da lider HDZ-a BiH slovi za političkog pragmatika, sasvim je realno očekivati da usluga neće biti neuzvraćena.

Nakon lokalnih izbora očekujemo i konačni dogovor HDZ-a BiH i Trojke oko Izbornog zakona BiH, jer je, kako saznajemo, sve već dogovoreno, samo se čeka službena potvrda koju očekujemo nakon što završe lokalni izbori u BiH.

(M.I.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...