NAKON ENERGETSKOG KOLAPSA IDE FINANSIJSKI ŠOK / IZ EP BiH ODGOVORILI NA PITANJA "SB": Struja treba poskupjeti za 10 posto, u prva 3 mjeseca pad prihoda, do kraja 2026. otvaramo 442 nova radna mjesta"

Zapošljavanje novih radnika i pripravnika u JP Elektroprivreda BiH planirano je Planom ljudskih resursa koji je sastavni dio Plana poslovanja JP Elektroprivreda BiH za period 2024 -2026. godina, navode, između ostalog, iz JP EP BiH u dijelu odgovora na naša pitanja.

  • Ekonomija

  • 24. Jun. 2024  24. Jun. 2024

  • 0

Piše: Darko Omeragić

Prije nekoliko dana svjedočili smo nevjerovatnom događaju tokom kojeg je nekoliko zemalja u regionu, među kojima i naša zemlja satima bilo bez električne energije. To nam nije pokazalo samo koliko smo ovisni o struji, nego i koliko je elektroenergetski sistem krhak i kako se lako može desiti da se u momentu raspadne. No, ovaj događaj je pomalo u drugi plan gurnuo priču o poskupljenju struje za potrošače koji se snabdijevaju preko Elektroprivrede BiH. Nakon što je Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) krajem aprila odbila prijedlog o uvođenju blok tarifa već ove sedmice, tačnije, u petak Komisija će razmatrati novi prijedlog Elektroprivrede BiH kojim se traži povećanje cijene struje.

Tim povodom "Slobodna Bosna" je Elektroprivredi BiH uputila nekoliko pitanja u kojima smo tražili odgovore na pitanja šta tačno traže od FERK-u, zbog čega traže povećanje cijena, zašto je pao izvoz električne energije iz BiH i da li je tačno da su u relativno kratkom vremenu planirali zaposliti nekoliko stotina novih radnika, te da li sve ovo ima veze i sa spašavanjem elektroenergetskog sistema, o čemu se već dugo govori (iako smo im pitanja poslali prije prošlosedmičnog raspada sistema).

Naša pitanja i njihove odgovore pročitajte u nastavku.

 - Od kojeg datuma i za koliko posto će poskupjeti struja u FBiH, ukoliko FERK odobri zahtjev EP BiH?

 JP Elektroprivreda BiH je 24.05.2024.godine, prema FERK-u uputila Prijedlog cijena javne usluge snabdijevanja JP Elektroprivreda BiH, broj: 01-04-17230-1/24. Predloženi datum početka primjene novih cijena usluge javnog snabdijevanja JP Elektroprivreda BiH je 01.08.2024. godine.

Prijedlog novih cijena usluge javnog snabdijevanja predviđa sljedeća prosječna povećanja:

  • prosječna cijena snabdijevanja (energija+mrežarina) za kategoriju potrošnje domaćinstva u okviru javne usluge snabdijevanja bi se povećanja za 10%,
  • prosječna cijena snabdijevanja (energija+mrežarina) za kategoriju potrošnje Ostala potrošnja na 0.4 kV u okviru javne usluge snabdijevanja bi se povećavala se za 7,3%.

ČEMU POSKUPLJENJE?

- Koji je ključni razlog za poskupljenje električne energije ili više njih?

 Upućivanje Prijedloga cijena javne usluge snabdijevanja JP Elektroprivreda BiH je s ciljem očuvanja  integriteta energetskog sistema, osiguranja njegove operativne stabilnosti i time kontinuiranog snabdijevanje električnom energijom svih kupaca.

 Trenutna cijena elektične energije u okviru usluge javnog snabdijevanja značajno je manja od najekonomičnije nabavke energije koje se może ostvariti za potrebe obezbjeđivanja električne energije za snabdijevanje krajnjih kupaca u okviru usluge javnog snabdijevanja.

- Da li je tačno i zbog čega je izvoz električne energije u prva četiri mjeseca pao za više od 300 miliona KM?

 U Planu poslovanja JP Elektroprivreda BiH za 2024. godinu, planirana je prodaja električne energije na tržištu (unutar i izvan BiH), za period januar – april 2024. godine, u količini  145.930 MWh, odnosno u ukupnoj vrijednosti  25,034 miliona KM.

Tokom perioda januar – april 2024. godine ostvarena je prodaja (unutar i izvan BiH) u količini  52.331 MWh, odnosno u ukupnoj vrijednosti  8,371 miliona KM.

U okviru tržišne prodaje električne energije ostvaren je podbačaj u energiji u količini  93.599 MWh, odnosno podbačaj u prihodima u vrijednosti 16,663 miliona KM, a kao rezultat (u posmatranom periodu) smanjenih isporuka uglja i potrebe za konsolidacijom depoa uglja, operativnih problema na postrojenjima kod proizvodnih kapaciteta, povećane potrošnje vlastitog konzuma, kao i pada cijena energije na tržištu u odnosu na cijene po ovom osnovu iz Plana poslovanja.

- U planu poslovanja Elektroprivrede BiH je navedeno da će do kraja 2026. godine EP BiH imati  4.284 radnika, što je za 442 više nego danas. Na kojim pozicijama će ti radnici biti zaposleni?

Zapošljavanje novih radnika i pripravnika u JP Elektroprivreda BiH planirano je Planom ljudskih resursa koji je sastavni dio Plana poslovanja JP Elektroprivreda BiH za period 2024 -2026. godina.

Plan poslovanja koji se odnosi na zapošljavanje u JP EP BiH

Planom ljudskih resursa JP Elektroprivreda BiH u okviru Plana poslovanja  za period 2024 - 2026. godina, planiran je prijem relativno većeg broja novih radnika u odnosu na prethodne godine. Osnovi razlog je što je planirano da se određene vrste poslova ponovo obavljaju u okviru JP Elektroprivreda BiH, a koje su u prethodnim godinama bile povjeravane trećim licima, čime se namjeravaju otkloniti brojne poteškoće oko ugovaranja navedenih usluga, povećanih troškova i dr., kao i direktno uticati na kvalitet i kontinuitet istih. U navedenom planskom periodu će se djelovati u pravcu povećanja udjela zaposlenih u neposrednoj eksploataciji u odnosu na upravljačke i potporne procese i održavanje, te u pravcu povećanja efikasnosti zaposlenih na svim nivoima.

U proteklom periodu u JP Elektroprivreda BiH evidentan je nizak stepen realizacije planova ljudskih resursa. Procenat realizacije prijema na neodređeno vrijeme koji su bili planirani planovima ljudskih resursa u navedenom periodu se kretao u rasponu od cca 40% do 67% od broja planiranih prijema, navodi se u odgovorima iz Elektroprivrede BiH.

KAKAV SU NAM "PRIMJER" DALI MAMIĆI U BIZNISU ZA STRUJOM?

Stručnjak za energetiku i predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH Sarajevo Almir Bečarević je komentarišući dešavanja u i oko EP BiH za naš portal rekao da mu je posebno znakovita informacija o otvaranju novih radnih mjesta u EP BiH. On je to uporedio sa slučajem solarne elektrane Plavo sunce i istoimene kompanije u vlasništvu kćerke bjegunca od hrvatskog pravosuđa Zdravka Mamića.

"Znači ovako, pobjegne od zakona jedan državljanin Hrvatske i donese kapital. Krene s poslom na izgradnji solarnih panela, dobije dozvole i gradi. To je, dakle, jedan čovjek i to se zove strano ulaganje. A u JP EP BiH imamo 4.000 zaposlenih koji ne mogu ono što može jedan čovjek kojeg, 'usput rečeno', traži pravosuđe druge države. To je apsurd zemlje u kojoj živimo i to je ta priča da može 'bolje'. Sada prodaju priču da cijene dižu za sve nas da nam bude bolje, a planirali da prime u tri godine novih 450 radnika. Ovo je prava bosanska priča za malu djecu s ozbiljnim stranim ulaganjem“, kaže Bečarević.

Čekamo petak i sjednicu FERK-a nakon koje ćemo saznati s koliko novca ćemo manje raspolagati ako se usvoji prijedlog EP BiH o poskupljenju struje od 1. augusta, što je vrlo blizu i vrlo izvjesno.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...