IZ LOŠEGA U GORE: Slijede nova poskupljenja, građani Bosne i Hercegovine će se suočiti s rastom cijena...

U kontekstu europskih tržišta, svaka promjena u inflacijskim pritiscima u zemljama eurozone odražava se i na Bosnu i Hercegovinu, što dodatno utječe na ekonomsku stabilnost i potrošačke cijene.

  • Društvo

  • 25. Jun. 2024  

  • 0

U drugom dijelu ove godine, građani Bosne i Hercegovine suočit će se s daljnjim rastom inflacije, povećanjem cijena prijevoza i režijskih troškova. Prema najnovijim procjenama Centralne banke BiH, očekuje se da će ukupna inflacija u drugom tromjesečju 2024. godine iznositi 2,6%, dok će temeljna inflacija dosegnuti 4,2%.

U trećem tromjesečju iste godine, očekuje se daljnji porast ukupne inflacije na 2,9%, dok će temeljna inflacija porasti na 4,4%.

Temeljna inflacija, koja isključuje cijene hrane, alkoholnih pića, duhana i energenata, ostaje ključni pokazatelj ekonomske stabilnosti u zemlji.

Očekuje se da će rast cijena režija, posebno električne energije, te povećanje troškova prijevoza imati značajan utjecaj na rast inflacije.

Također, bazni učinak, odnosno brzo usporavanje inflacije u drugom polugodištu prošle godine, također će imati značajan utjecaj na kretanje cijena u nadolazećem razdoblju.

U kontekstu europskih tržišta, svaka promjena u inflacijskim pritiscima u zemljama eurozone odražava se i na Bosnu i Hercegovinu, što dodatno utječe na ekonomsku stabilnost i potrošačke cijene.

S druge strane, ekonomski oporavak predviđa se u rasponu od 1,8% do 2,4% rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu. Usprkos izazovima, rast ekonomske aktivnosti u uslužnom sektoru djelomično kompenzira pad u prerađivačkom sektoru, što ukazuje na postupni oporavak ekonomije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...