PROGLAŠEN KRIVIM: Ruski sud osudio Hrvata na 23 godine zatvora

Kako piše u presudi, kao plaćenik ratovao je na strani Ukrajine. 

  • Regija

  • 27. Jun. 2024  

  • 0

Ruski sud je u odsutnosti osudio hrvatskog državljanina Vjekoslava Prebega na 23 godine zatvora jer je, kako piše u presudi, kao plaćenik ratovao na strani Ukrajine. 

Sudilo mu se u odsutnosti jer je, kao ruski ratni zarobljenik, razmijenjen u septembru 2022., te se vratio u Hrvatsku, prenosi Dnevnik.hr.

Prebeg je, zajedno s Britancima Johnom Hardingom i Andrewom Hillom te Šveđaninom Mathiasom Gustavssonom, proglašen krivim za plaćeništvo te “prolazak kroz obuku za terorističke aktivnosti“.

Tužilaštvo je za Prebega tražilo 21 godinu zatvora, ali sud je izrekao dvije godine dužu kazne. “Nakon što su završili potrebnu obuku, učestvovali su u oružanom sukobu kao plaćenici na strani ukrajinskih oružanih snaga na području Narodne Republike Doneck”, tvrdi tužiteljstvo.

Optužnica protiv Prebega i ostalih prvo je bila podignuta u samoproglašenoj, međunarodno nepriznatoj i proruskoj Narodnoj Republici Doneck, ali je slučaj nakon toga prihvatio sud u Rusiji. Prebeg, bivši pripadnika jedinice Azov, zarobljen je kod Mariupolja, a oslobođen je u septembru 2022. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...