JEDNOSTAVNO NEODOLJIVE: Slatke kuglice sreće koje ćete praviti opet i opet

Neodoljive u svakom zalogaju.

  • Gastro

  • Prije 21h  

  • 0

Bilo da je riječ o praznicima, posebnim prilikama ili jednostavno želji za nečim slatkim – profiteroli su uvijek pravi izbor. Neodoljivo tijesto, bogata krema i sjajna čokoladna glazura čine ih neodoljivima u svakom zalogaju.

Sastojci:

Tijesto:
100 g maslaca
150 g glatkog brašna
4 jaja
250 ml mlijeka
prstohvat soli

Krema:3 žumanjka150 g šećera40 g glatkog brašna500 ml mlijeka70 g maslaca10 g vanilin šećera Čokoladna glazura:
100 g čokolade za kuhanje 2 kašike kiselog vrhnjalistići badema za ukrašavanje 

Priprema:

Zakuhajte mlijeko sa solju i dodajte maslac. Kada se otopi, dodajte brašno i neprestano miješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Ostavite da se ohladi. U mlaku smjesu dodajte jedno po jedno jaje, dobro miješajući. Premjestite tijesto kašikom na namašćeni lim i pecite u zagrijanoj pećnici na 210 °C oko 15 minuta. Ohladite profiterole. Umutite žumanjke sa šećerom, dodajte brašno i vanilin šećer te postupno dolijte kipuće mlijeko. Kuhajte na pari dok se ne zgusne. Kada se ohladi, umiješajte pjenasto izrađeni maslac. Profiterole prerežite na pola, napunite kremom i ponovno spojite. Otopite čokoladu na pari, dodajte vrhnje i prelijte profiterole. Ukrasite ih bademima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...