HARIS ŠABANOVIĆ OBJAVIO PODATKE: "SDP-ova vlast je 2001. godine pristala da javna preduzeća nose hrvatsko ime!"

"Saopćenje možda ne može, ali činjenice definitivno mogu", navodi Šabanović u reagiranju objavljenom na njegovom Facebook profilu.

  • Politika

  • 29. Jun. 2024  

  • 0

Haris Šabanović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH (SDA), oglasio je se povodom saopćenja Socijaldemokratske paratije u kojem je ta stranka, kako navodi Šabanović, pokušala "braniti svog predsjednika i njegovo prisustvo blagosiljanju javnog preduzeća u vlasništvu Vlade FBiH".

SDP je u tom saopćenju odgovorio na optužbe SDA te ustvrdio da je "upravo SDA ta koja je pristala na nazive Hrvatske pošte, Elektroprivreda HZHB i druge nazive javnih preduzeća sa etničkim prefiksom".Šabanović podsjeća kako su iz SDP-a u saopćenju dodali i da "nikakvo saopćenje i naknadna pamet to ne može promijeniti"."Saopćenje možda ne može, ali činjenice definitivno mogu", navodi Šabanović u reagiranju objavljenom na njegovom Facebook profilu."A činjenice kažu da je Vlada FBiH postala vlasnik JP Hrvatske pošte Mostar 1. januara 2003. godine. Od 12. marta 2001. godine do 14. februara 2003. godine u Federaciji je na vlasti bila tzv. Alijansa za promjene, koju je predvodio upravo SDP. Dakle, upravo je SDP pristao da javno preduzeće sa sjedištem u Mostaru i u vlasništvu Federacije u svom nazivu sadrži prefiks "hrvatske". SDA tada uopće nije bila vlast.Idemo dalje. Vlada FBiH je postala vlasnik Elektroprivrede HZHB 28. decembra 2001. godine, prelaskom preduzeća iz vlasništva općina u vlasništvo Federacije. Na vlasti u Federaciji je bio – SDP.Tu nije kraj. I Hrvatske telekomunikacije Mostar postale su vlasništvo Federacije od 1. januara 2003. godine, uz potpis tadašnjeg SDP-ovog federalnog premijera.Baš onako kako danas pokušavaju brutalnim lažima prebaciti vlastitu odgovornost za uvođenje etničkih prefiksa u javnim preduzećima i sakriti legitimiziranje provođenja vjerskih obreda u njima, vjerovatno ćemo za nekoliko godina slušati tvrdnje iz SDP-a da je SDA predala HDZ-u JP Autoceste FBiH, Fond za zaštitu okoliša ili FERK, da je povećala cijene električne energije i telekomunikacijskih usluga, te potpuno devastirala ekonomiju Federacije dok ju je bjesomučno zaduživala i građane vodila u dužničko ropstvo", napisao je Haris Šabanović u svom reagiranju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...