CRNOGORSKI PREDSJEDNIK OBJAVIO: "Charles Michel je odgodio posjetu Crnoj Gori zbog Jasenovca"

"Nemam dilemu da je predsjednik Michel odgodio posjet Crnoj Gori zbog posljednjih događaja u vezi s motivima i okolnostima usvajanje Rezolucije o Jasenovcu i odgovornosti koju za to ima parlamentarna većina", napisao je Milatović na X-u.

  • Regija

  • 01. Jul. 2024  

  • 0

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović siguran je da je predsjednik Europskog vijeća odgodio posjet Podgorici zbog "motiva i okolnosti" usvajanja rezolucije u Jasenovcu, napisao je na X-u, nakon što je Charles Michel objavio da odgađa najavljeni posjet Crnoj Gori, prenosi Hina.

Odgođena posjeta

"Nemam dilemu da je predsjednik Michel odgodio posjet Crnoj Gori zbog posljednjih događaja u vezi s motivima i okolnostima usvajanje Rezolucije o Jasenovcu i odgovornosti koju za to ima parlamentarna većina", napisao je Milatović na X-u.

Naglasio je kako smatra da su "politički akteri koji obavljaju najvažnije funkcije u zemlji dužni da, umjesto relativizacije i izvrtanja realnosti, odgovornije pristupaju u odnosu na ono što su državni interesi Crne Gore."

Dužnosnik EU-a rekao je u ponedjeljak Hini da je Michel odgodio najavljeni posjet Crnoj Gori za kasnije kako razgovori s ključnim sugovornicima u zemlji ne bi bili zasjenjeni “najnovijim razvojem događaja”.

“Predsjednik Michel odgodio je svoj posjet Crnoj Gori, planiran 2. i 3. srpnja za kasniji datum kako bi osigurao uspješne razgovore s ključnim sugovornicima u zemlji, koji ne bi trebali biti zasjenjeni najnovijim razvojem događaja”, odgovorio je dužnosnik EU-a na upit je li razlog odgode usvajanje rezolucije o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen u crnogorskom parlamentu.

Sastanak u Bruxellesu

Michel je jučer na društvenoj mreži X objavio da je razgovarao s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem i da se dogovorili sastanak sutra u Bruxellesu. “Važno je ostati usredotočen na put prema EU-u”, poručio je Michel.

Prošli je tjedan u Bruxellesu održana međuvladina konferencija o pristupanju na kojoj je EU potvrdio da je Crna Gora ispunila prijelazna mjerila u ključnim poglavljima koja se odnose na pravosuđe i unutarnje poslove, čime dobiva priliku za ubrzanje pristupnih pregovora.

Dva dana nakon toga, crnogorski parlament je usvojio rezoluciju  o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen.

Za rezoluciju je od ukupno 81 zastupnika u crnogorskom parlamentu glasao 41 zastupnik vladajuće koalicije, jedan je zastupnik bio protiv, a oporbeni zastupnici napustili su dvoranu i nisu sudjelovali u izglasavanju rezolucije jer smatraju da na ovaj način službeni Beograd zloupotrebljava svoj utjecaj u Crnoj Gori.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...