DODIKOV TRBUHOZBORAC MIROSLAV VUJIČIĆ: "Bošnjaci navikli na kolonijalno podaništvo i politiku"

Vujičić je istakao da se više puta pokazalo da bošnjački političari ne žele da BiH funkcioniše normalno i u skladu sa dejtonskim principima.

  • Politika

  • 29. Jun. 2024  

  • 0

"Bošnjaci žele da stranci upravljaju Bosnom i Hercegovinom, navikli su na takvu vrstu kolonijalnog podaništva i politike, što nije svojstveno RS niti će ikada biti", izjavio je zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Miroslav Vujičić.

Komentarišući blokadu Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Vujičić je istakao "da se više puta pokazalo da bošnjački političari ne žele da BiH funkcioniše normalno i u skladu sa dejtonskim principima".

Prema njegovim riječima, često je ta priča bila "izvrnuta", a RS i njeni političari optuženi za to, što nije istina.

"Ova blokada rada Doma naroda potvrđuje nam tu priču - da Bošnjaci ne žele da donose odluke, a takođe su više puta pokazali da nemaju ni hrabrosti, ni volje, ni snage da ih donose već žele da umjesto njih BiH upravljaju stranci", istakao je Vujičić za Srnu.

On je naveo da je cilj političara iz Republike Srpske da se narodi u BiH dogovaraju o funkcionisanju zemlje i da preuzmu odgovornost za upravljanje, za razliku od Bošnjaka koji žele da umjesto njih zemljom vlada ili Kristijan Šmit ili američki ambasador Michael Murphy.

"To je jedan podanički i kolonijalni odnos, meni neshvatljiv", zaključio je Vujičić.

Klub Bošnjaka od marta blokira Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH zbog Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH delegata Želimira Neškovića o kojem bi trebalo da se raspravlja po hitnom postupku.

Prema ovom prijedlogu, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH bi birao šest sudija, a Narodna skupština Republike Srpske tri, te da iz svakog od konstitutivnih naroda može biti izabrano najviše troje sudija.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentrane skupštine BiH Dragan Čović i u četvrtak, 27. juna, zaključio je sjednicu zbog nedostatka kvoruma nakon što je Klub Bošnjaka donio odluku da ne prisustvuje njenom nastavku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...