"VELIKE SU KONCENTRACIJE SAHARSKE PRAŠINE": Meteorolog Krajinović prognozirao ljeto pred nama

Nakon te kraće nestabilnosti koja će usloviti padavine tokom utorka, Krajinović govori da je već od srijede ponovo stabilizacija vremenskih prilika.

  • Vijesti

  • 30. Jun. 2024  

  • 0

Kada je u pitanju prašina sa sjevera Afrike, ona je već stigla u BiH uslijed strujanja vjetra sa juga koji nam donosi ovako visoke vrijednosti temperatura zraka.

Saharska prašina je prirodni fenomen koji se javlja kada snažni vjetrovi podignu sitne čestice pijeska i prašine iz Sahare i prenesu ih hiljadama kilometara daleko. Ove čestice naročito su česte, pogotovo u ovo doba godine, u južnoj Evropi i na Balkanu. Poznati bh. meteorolog Bakir Krajinović je za Hayat.ba otkrio kada možemo očekivati promjene vremena. Također, je rekao i kakvo je ljeto pred nama. Budite spremni na sve.

- Atmosfera je dosta zamućena. U BiH, ali i širom južne i istočne Evrope, velike su koncentracije saharske prašine. To strujanje sa juga uslovljava i nešto stabilniju atmosferu u proteklih nekoliko dana. Atmosfera je zamućena uslijed te prašine i visoke su vrijednosti temperatura zraka. Saharska prašina je već prisutna u nekoliko epizoda tokom ovog mjeseca. Saharska prašina je dosta učestala na ovim prostorima – govori Krajinović. 

Kaže da su još danas dosta visoke vrijednosti temperatura zraka i stabilno vrijeme. Međutim, od ponedjeljka, u večernjim satima, doći će do promjene vremenskih prilika u našoj zemlji.

- Ta promjena bit će uslovljena frontalnim sistemom koji nam se prebacuje sa sjeverozapada i nosi dosta padavina i hladniju zračnu masu koja će usloviti niže vrijednosti temperatura zraka, posebno tokom utorka i srijede gdje će vrijednosti onih maksimalnih dnevnih temperatura biti desetak stepeni niže nego što je trenutno. U utorak i srijedu, tokom jutra, u Bosni možemo očekivati temperature od 9 do 14, u Hercegovini do 17 stepeni. Maksimalne dnevne u Bosni će biti od 24 do 27 stepeni, a u Hercegovini i do 30 stepeni, što je osjetno hladnije u svježije u odnosu na trenutne vrijednosti temperatura zraka – rekao je Krajinović za Hayat.ba.

Nakon te kraće nestabilnosti koja će usloviti padavine tokom utorka, Krajinović govori da je već od srijede ponovo stabilizacija vremenskih prilika - duži vremenski period bez padavina i postepen porast vrijednosti temperatura zraka. Dakle, od srijede će vremenske prilike ličiti na pravo ljeto u našoj zemlji.

- Istina, na sreću mnogih, sa nešto nižim vrijednostima temperatura zraka nego što je trenutno u našoj zemlji. Krajem sedmice možemo očekivati i do 20 stepeni tokom jutarnjih sati. Maksimalne dnevne temperature će biti od 32 do 36, a na jugu zemlje i do 39 stepeni. Početak narednog mjeseca obilježit će pravo ljetno vrijeme. Na jugu naše zemlje, temperatura mora je i do 27 stepeni. Bit će to idealni uslovi za boravak u neumskom primorju – kazao je Krajinović.

Što se tiče vremenskih prilika tokom ljeta 2024. godine, Krajinović nam je rekao da tokom sva tri mjeseca vrijednosti temperatura zraka bit će natprosječno visoke.

- Temeprature tokom šestog mjeseca bile su između 3 i 5 stepeni iznad prosječnih. Slično se očekuje i tokom sedmog i osmog mjeseca. Očekujemo i puno manje padavina nego je to uobičajeno. Padavine će biti dosta prostorno i vremenski dosta neravnomjerno raspoređene. Trebamo biti spremni na pljuskovite padavine, često praćene grmljavinom i ledom kao što smo imali tokom šestog mjeseca. To će obilježiti ljeto 2024. godine u BiH. Moramo biti spremni i oprezni i čuvati našu prirodu od požara. Bit će ovo dosta toplo ljeto sa manjim količinama padavina i dosta izazovno ljeto – upozorava Krajinović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...