"NAJVEĆE VRIJEDNOSTI TEMPERATURA OČEKUJEMO...": Bh. meteorolog Bakir Krajinović o vremenskim prilikama koje možemo očekivati u periodu koji slijedi



Kada su u pitanju dugoročne prognoze za ljeto ispred nas, očekuju se temperature više od prosjeka. Najveća odstupanja očekuju se na sjeveru zemlje, gdje se ona kreću i do 5 stepeni iznad referentnih vrijednosti za sva tri mjeseca ljeta.

  • Vijesti

  • 11. Jun. 2024  

  • 0

Sunčana i natprosječno topla jutra, a zatim poslijepodnevno zahlađenje prethodnih dana bili su svakodnevnica u Bosni i Hercegovini.

Nestabilna atmosfera koja podrazumjeva svakodnevno kišu očekuje se i narednih dana. To je za Hayat.ba potvrdio meterolog Federalnog hidrometerološkog zavoda Bakir Krajinović.

- Ono što treba naglasiti jeste da češće padavine možemo očekivati u Bosni, dok će u Hercegovini već od petka biti dosta stabilnije i sunčanije, i dosta su manje vjerovatnoće za pojavu padavina. Do kraja ove sedmice česte su padavine širom zemlje. Najintenzivnije se očekuju u petak, a u dane vikenda stabilnije i sunčanije vrijeme i naredne sedmice puno manje padavina nego što smo imali sada. U pogledu temperaturnog režima vrijednosti temperatura opadaju kako sedmica bude odmicala, a od vikenda ponovo raste i vraćaju se u granice kakve očekujemo od ljetnih dana, iznad 30 stepeni one maksimalne, a do petka maksimalne temperature neće prelaziti 25 stepeni - rekao je Krajinović.

Kada su u pitanju dugoročne prognoze za ljeto ispred nas, očekuju se temperature više od prosjeka. Najveća odstupanja očekuju se na sjeveru zemlje, gdje se ona kreću i do 5 stepeni iznad referentnih vrijednosti za sva tri mjeseca ljeta.

- Najveće vrijednosti temperatura očekujemo tokom jula i augusta i morat ćemo biti spremni na duže toplotne valove, češće i sušnije periode, ali isto tako i pojavu nepogoda u vidu lokalnih pljuskova često praćenih grmljavinom i gradom. Obzirom da je velika količina energije u atmosferi, u takvim okolnostima ona može biti dosta nestabilna i ponuditi dosta rizika kada su u pitanju ljetni pljuskovi na ovim prostorima - kazao je.

Dodao je da kada su u pitanju ljetne padavine, može se očekivati da će ih biti u manjm količinama u odnosu na ono što smo navikli da imamo tokom ljetnih mjeseci.

- Kad god imamo visoke vrijednosti temperatura zraka, kad očekujemo pozitivna odstupanja, i kad imamo manje padavina, rizici od izbijanja šumskih požara su dosta visoki. Izazovno ljeto je pred nama i u pogledu svih rizika koji dolaze iz atmosfere, ali isto tako i od šumskih požara, jer će biti idealni uslovi za pojavu takvih slučajeva - upozorava.

Kada je riječ o vremenskoj prognozi za bajramske praznike, Krajinović pojašnjava da je atmosfera i dalje nestabilna, ali je puno manja vjerovatnoća za pojavu padavina širom naše zemlje, tako da će biti dosta pozitivna slika vremenskih uslova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...