UVJERLJIVA POBJEDA: Olmo zaključio golijadu, Španija osigurala superderbi u četvrtfinalu

Španija je s uvjerljivih 4:1 pobijedila Gruziju i plasirala se u četvrtfinale Europskog prvenstva, gdje će igrati protiv domaćina Njemačke.

  • Sport

  • 30. Jun. 2024  30. Jun. 2024

  • 0

Iako je Gruzija, najveća senzacija ovog Eura, povela autogolom Robina Le Normanda, Španci su pogocima Rodrija, Fabiana Ruiza, Nica Williamsa i Danija Olma stigli do pobjede.

Španci su od prve minute krenuli dominirati te su imali ogromnu nadmoć u posjedu lopte. Stvorili su i nekoliko opasnih situacija pred protivničkim golom u uvodnim minutama, no nisu ih iskoristili, dok su na drugoj strani Gruzijci zabili iz jednog od svojih prvih konkretnijih napada.

Povukli su brzi kontranapad u 18. minuti, a Otar Kakabadze je centrirao s desne strane. Khvicha Kvaratskhelia u punom je trku išao na taj ubačaj, a ispred njega je nespretno reagirao Robin Le Normand i smjestio loptu u vlastitu mrežu.

I nakon gruzijskog vodstva igralo se kao i prije, Španci su napadali, a Gruzijci čekali svoje prilike iz kontri. Ipak, do pogotka je ovog puta došla Španija. Nakon dugog napada u 39. minuti Nico Williams je dao loptu Rodriju, a on je sa 16 metara preciznim udarcem neobranjivo pogodio za 1:1.

Preokret u drugom poluvremenu

Drugo poluvrijeme otvoreno je zanimljivom situacijom u kojoj je Kvaratskhelia lukavim udarcem sa svoje polovice zamalo iskoristio činjenicu da je Unai Simon bio daleko od svog gola, no nakon toga gledali smo samo Španiju. Već u 51. minuti Fabian Ruiz zabio je za preokret. Lamine Yamal je centrirao s desne strane, a Ruiz je ostao sam pred golom Gruzije i glavom iz blizine pogodio za 2:1.

Gruzijci su se zatim otvorili u namjeri da pokušaju izjednačiti, no to ih je koštalo te su primili i treći pogodak. Ruiz je dugom loptom pronašao Williamsa, a on je izvanredno probio desnu stranu protivničke odbrane i silovitim udarcem propucao Giorgija Mamardashvilija za povećanje prednosti, piše Index.

Potvrdu pobjede i prolaska u četvrtfinale Špancima je donio Dani Olmo. Gruzija je izgubila loptu na svojoj polovici, a Mikel Oyarzabal ju je ostavio za Olma. Bivši igrač Dinama stvorio si je prostor za udarac i s nešto manje od 16 metara uz pomoć bloka postavio konačnih 4:1.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...