TEŠKO DO REKONSTRUKCIJE VIJEĆA MINISTARA BiH, MADA JE MOGUĆE: Vlast je još sigurna, ali definitivno poljuljana čak i...

(...) minimalnom šansom da na polovini mandata dobijene pozicije prepuste opoziciji.

  • Politika

  • 02. Jul. 2024  02. Jul. 2024

  • 0

Nove političke prilike na polovini mandata aktualne vlasti u Bosni i Hercegovini. Zbog mandata više u Domu naroda BiH opoziciji iz RS-a rastu apetiti. Meta Vijeće ministara BiH. Njihova ocjena aktuelnog saziva je loša, a promjene spremne. Prvo smjena, a potom formiranje novog saziva. U pripremi, osim ideje i cilja, nedostaje drugi - ključni korak. Kako smijeniti Vijeće ministra? Čijim rukama? Složenosti zadatka svjesni su u PDP-u, ali i sigurni da teško ne znači nemoguće.

Kuglica u CIK-u donijela je sreću opoziciji, PDP-u mandat, a vlast do potencijalne prekretnice. Smjene i zamjene. Sve po poznatoj praksi. Novi mandat, nova matematika. A, što je računica bolja, snaga je veća. Iako raspolaže samo jednom pozicijom u Domu naroda, ciljevi PDP-a su vrlo visoki. Odmah ka Vijeću ministara. Prvi potez - smjena. Prepreka u rukama većine od Zastupničkog doma do Doma naroda BiH.

„Moje mišljenje je da je lakše pronaći većinu za razrješenje postojećeg Vijeća ministara u Zastupničkom domu, s obzirom na to da on broji više zastupnika i da tu u ovom prethodnom periodu je bilo više puta situacija da se po nekim tačkama dnevnog reda glasa različito“, kaže generalni sekretar PDP-a Nenad Vuković.

PDP za ovaj podvig, barem za sada, osim najave nema ništa. Ali, sve mogućnosti su otvorene. Kombinacije brojne. Traži se ona koja će inicijativi za smjenu garantovati potrebnu većinu. Opozicija radom nezadovoljna - ali u vlast, deklarativno, neće svi. Primjera radi, SDS je ovu mogućnost već odbio.

A, matematika je jasna. Opozicija oba entiteta u Zastupničkom domu, uz one koji nisu zvaničan dio većine, ima 19 ruku od potrebne 23. Znači, sami ne mogu pa bi pomoć morali tražiti od Trojke i HDZ-a BiH.

„Trojka, naravno, ne može sama, tu je i vrlo bitna pozicija HDZ-a, ali i opozicije iz oba entiteta. U svakom slučaju, u Domu naroda državnog parlamenta opozicija ima većinu što je jedan od bitnih preduvjeta za promjenu većine na državnom nivou. Tako da je u teoriji moguće da se u najmanju ruku SNSD izbaci iz vlasti ili da se smijene neki njegovi kadrovi poput Nenada Nešića“, objašnjava politički analitičar Sead Numanović.

HDZ ostaje nezamjenjiv, a oni potvrđuju odanost partneru. Rijetko odstupaju od SNSD-a. Tu su stranački interesi i pozicije u Vijeću ministara koje HDZ zbog prekompozicije neće riskirati.

„Ako imate parlamentarnu većinu, onda imate većinu. Ako je nemate, onda imate problem. Je li neka stranka sa 3 ili 4 mandata u Domu naroda, ja bih rekao da je irelevantno“, poručuje predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Trojka je, po mnogima, na raskršću. Zajedno s opozicijom u rekonstrukciji Vijeća ministara BiH dobila bi šansu graditi i dijeliti vlast bez SNSD-a s Miloradom Dodikom na čelu jer ta kombinacija već dugo ne funkcioniše.

„Pa, može bilo ko iz Trojke. Pošten da budem, najmanje očekujem iskakanje iz redova Naše stranke“, dodaje Numanović.

Nakon relativno uspješnog sastanka postojeće koalicije, lideri i predstavnici Trojke o promjenama u vlasti ne razmišljaju. O potencijalnom glasanju još ne govore. „U teoriji je sve moguće, ali to je nešto što tek treba da donese politička realnost u narednim mjesecima. Do sad nisu vođeni nikakvi razgovori, nisu ni najavljeni, ali vi znate kako je u BiH. Nešto što bude danas - ne bude za nekoliko mjeseci“, navodi predsjednik Naše stranke Edin Forto.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH Denis Zvizdić (NiP) ističe kako postoje brojne opcije, ali i da je još rano o tome govoriti.

„Siguran sam da nikome sad nije stalo da izaziva nove krize i nove turbulencije, tim prije što sigurno neće doći do prekomponovanja vlasti na nivou RS-a i onda smatram da je važno da ima nekakva vertikala“, kaže predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Vlast još sigurna, ali definitivno poljuljana čak i minimalnom šansom da na polovini mandata dobijene pozicije prepuste opoziciji. Nema sumnje da bi opozicija rado i spremno zamijenila ulogu. Detaljno razrađen plan i put do vlasti još nemaju, barem ne za javnost. Ako PDP okupi većinu, za novi saziv nema brige jer u BiH bar je pozicije lako podijeliti.

(Federalna)    

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...