OVO SU NAJVEĆI GUBITAŠI U HRVATSKOJ: Među njima su četiri kompanije u vlasništvu Mate Rimca

Plate visoke, ali i gubici.

  • Ekonomija

  • 02. Jul. 2024  02. Jul. 2024

  • 0

Po financijskim poslovnim izvještajima za 2023. godinu koje je objavila Financijska agencija (FINA), Fortenova grupa najveći je gubitaš među kompanijama koje posluju u Hrvatskoj. Naime, oni su prošle godine zabilježili gubitak od čak 443 miliona eura.

Zanimljivo je i kako se među 22 kompanije s najvećim minusima nalaze i četiri u vlasništvu Mate Rimca - Rimac Technology, Bugatti Rimac, Rimac Group i Project 3 Mobility, koje zajednički imaju više od 100 miliona eura gubitka, prenosi Index.hr

Najveći minus proizvela je Fortenova grupa u kojoj je 2023. godine bilo zaposleno 128 osoba, s prosječnom plaćom od čak 6589 eura neto. Fortenova je u 2022. godini imala gubitak od 150 miliona eura.  

Pavao Vujnovac trebao preuzeti cijelu Fortenova grupu, no problem je što do sada za tu akviziciju nije osigurao 500 miliona eura, kao i da je u toku prodaja agrarnog biznisa, odnosno Belja, Vupika i vinkovačkog PIK-a. 

U prvih 20 kompanija koje su zabilježile najveći gubitak nalaze se, dakle, čak u vlasništvu Mate Rimca i to: Rimac Technology s minusom od 60 miliona eura, Bugatti Rimac s minusom od 16 miliona eura, Rimac Group s 12.3 miliona eura te Project 3 Mobility, iza kojeg stoji projekt robotaksija, s 12 miliona eura gubitka. 

Rimac Technology u 2023. godini imao je 1202 zaposlena, a prosječna plaća iznosila je 2184 eura. Ta kompanija je u 2022. godini imala gubitak od 47.8 miliona eura. Rimac Technology bavi se razvojem i proizvodnjom tehnologije te komponenti za proizvođače automobila.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...