DRVLJE I KAMENJE NA BARONESU HELIĆ: Savjetnik Željke Cvijanović prevršio svaku mjeru…

“Prijedlog posebno šteti građanima entiteta RS, gdje nažalost žive u siromaštvu i korupciji i gdje je zarobljenost države dostigla nezapamćene nivoe”, istakla je.

  • Mini market

  • 03. Jul. 2024  

  • 2

Članica Doma lordova Velike Britanije i nekadašnja savjetnica bivšeg ministra vanjskih poslova te zemlje, baronesa Arminka Helić, upozorila je da dokument o “mirnom” raspadu BiH koji je objavilo političko rukovodstvo bh. entiteta Republike Srpske “prijeti miru” i nanosi štetu svim građanima BiH, a posebno građanima tog entieta.

“Aktuelno političko rukovodstvo manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS, uz podršku Srbije, objavilo je dokument kojim poziva na dogovor o navodno ‘mirnom’ raspadu države Bosne i Hercegovine. Ovo je nastavak zlobnog plana iz 1990-ih za stvaranje “Velike Srbije”, koja se sada naziva “Srpski Svet””, upozorila je baronesa Helić.

Ona je ovu incijativu nazvala “zaostalom”, “opasnom” i “provokativnom”, ističući da ovo negativno utiče na sve građane zemlje i predstavlja prijetnju za mir.

“Prijedlog posebno šteti građanima entiteta RS, gdje nažalost žive u siromaštvu i korupciji i gdje je zarobljenost države dostigla nezapamćene nivoe”, istakla je.

“Umjesto toga, Bosna i Hercegovina, gdje je genocid počinjen 1995. godine, treba tražiti od svoje Komisije za istinu i pomirenje da se pozabavi zločinima iz prošlosti, promoviše pomirenje i stvori prosperitetnu državu za sve svoje građane, bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost”, dodala je.

Zatim je podcrtala da svaki građanin BiH ima pravo na:

– Mir i prosperitet
– Pravdu i vladavinu prava

– Ekonomske prilike
– Obrazovanje
– Zdravstvo
– Socijalnu zaštitu
– Modernu infrastrukturu

– Političko učešće
– Ekološku održivost
– Kulturnu raznolikost i društvenu integraciju

“Svaki građanin ima pravo zahtijevati da živi slobodno, a ne da bude izmanipulisan i držan kao talac snova izgrađenih na zločinima”, navela je baronesa Helić.

AULIĆ OČAJAN PORUKAMA IZ LONDONA

Savjetnik članice Predsjedništva BiH Saša Aulić izjavio je da mirno razdruživanje znači mirnu reafirmaciju nadležnosti.

- Svaki stanovnik BiH ima pravo da ga niko ne maltretira, već da konzumira svoja ustavna prava u skladu sa onim što je taj ustav propisao, poručio je Aulić.

Reagirajući na izjavu članice Doma lordova Velike Britanije Arminke Helić, koja smatra da je dokument o mirnom razdruživanju, kako kaže, "ažuriranje nefariozne šeme devedesetih za stvaranje 'Velike Srbije', sada nazvane 'Srpski svijet'", Aulić je kazao da „Helić očito nastavlja praksu izvrtanja činjenica“.

- Sakrivena i ušuškana u britanske institucije navodno vodi računa o svim građanima BiH, a u suštini ona je bila i ostala tek bošnjački lobista koji smatra da BiH pripada samo Bošnjacima. Njena navodna briga za sve stanovnike BiH je jeftina kamuflaža, jer je poznata po širenju laži o velikoj Srbiji. Helić bi mogla za promjenu pričati o velikobošnjačkoj politici koju promoviše zajedno sa Britancima, a na štetu same BiH, poručio je savjetnik Željke Cvijanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...