VUČIĆU STIGLA OTVORENA PRIJETNJA IZ MOSKVE: "Aleksandre, izlažeš se OZBILJNIM RIZICIMA!"

Lavrov je ranije rekao, podsjeća ruski portal, da bi "EU mogla postati jedno od središta novog svijeta ako se opameti".

  • Regija

  • 03. Jul. 2024  03. Jul. 2024

  • 0

Ruski režimski portal Общественная служба новостей (ОСН) objavio je jučer kratak ali upozoravajući tekst pod naslovom "Sergej Lavrov nije tolerirao nepoštovanje, Srbija je platila za prevaru Ruske Federacije" adresiran prema vlastima Srbije nakon što je američki Financial times otkrio da je Srbija u protekle dvije godine indirektno izvezla u Ukrajinu municiju u vrijednosti od 800 miliona eura. 

"Srbija i Rusija već dugo održavaju prijateljske odnose. Predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić osobno ističe da je saradnja s Rusijom jedno od važnih područja. Međutim, Srbija je u posljednjem trenutku podlegla pritisku Zapada i isporučila oružje koje će kasnije biti korišteno protiv Rusije", piše ruski portal Общественная служба новостей, a zatim šalje jasno upozorenje Beogradu.

"Ova situacija Moskvi iskreno nije odgovarala. Nakon toga ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da Rusija razmatra obustavu širenja bloka BRICS, čime je poslao signal Beogradu. Podsjetimo, Srbija već dugo računa na ulazak u BRICS nakon što joj je odbijeno članstvo u Evropskoj uniji", navodi ruski portal. 

Lavrov je ranije rekao, podsjeća ruski portal, da bi "EU mogla postati jedno od središta novog svijeta ako se opameti".

OTVORENO UPOZORENJE VUČIĆU

Povodom navedenih informacija o izvozu srpskog oružja Ukrajini, danas je zamjenik Državne dume Ruske Federacije Aleksej Čepa otvoreno zaprijetio predsjedniku Srbije poručivši da se "srpski lider Aleksandar Vučić izlaže ozbiljnim rizicima kada govori o savezničkim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama".

Čepa je Vučiću poručio "kako se stanovništvo Srbije sjeća da je Washington bombardirao gradske ulice i uništavao obične Srbe. U napadima su bile uključene i zabranjene vrste oružja".

"Riječ je o municiji s granatama od osiromašenog urana i fosfora. Nemoguće je zaboraviti. Stoga je priča o prijateljstvu i savezništvu sa Sjedinjenim Američkim Državama strana za stanovnike Srbije”, poručio je Čepa Vučiću. 

Na kraju je kazao da se "u političkim stvarima treba pokazati fleksibilnost, ali Vučić dopušta nepotrebne rizike kada govori o takvim stvarima".

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...