ZBUNJENI PREDSJEDNIK I FARSA ZA JAVNOST: Dok raste pritisak da se Biden povuče, Bijela kuća i dalje gaji iluziju o njegovom "savršenom zdravlju" u koju više niko ne vjeruje

Pritisak da Joe Biden prepusti kandidaturu nekome drugom raste iz dana u dan, a ukoliko do toga dođe, iz Demokratske stranke morat će mnogo toga objasniti javnosti

  • Svijet

  • 03. Jul. 2024  03. Jul. 2024

  • 0

Američki predsjednik Joe Biden okrivio je „jet lag“ za svoj prošlosedmični debakl u predizbornoj debati s Donaldom Trumpom na CNN-u. Novinarima je kazao kako je bio umoran jer je "putovao oko svijeta nekoliko puta" uoči debate.

Biden je bio katastrofalan na debati. Tokom rasprave je dao niz nesuvislih i zbunjujućih odgovora na pitanja, zastajkivao je i nije dovršavao rečenice. "Nisam slušao svoje osoblje… a onda sam skoro zaspao na pozornici", priznao je.

RASTUĆA ZABRINUTOST

Bidenove izjave dolaze u trenutku kada se i unutar Demokratske stranke pojavila otvorena zabrinutost u vezi sa njegovim mentalnim sposobnostima. Tako je kongresmen iz Teksasa Lloyd Doggett postao prvi demokratski zastupnik koji je javno pozvao Bidena da se povuče iz utrke za drugi predsjednički mandat.

"Nadam se da će donijeti bolnu i tešku odluku o povlačenju", poručio je jučer Doggett.

Nema sumnje da predsjednik Sjedinjenih Država ima najbolju moguću medicinsku njegu na svijetu i da je u znatno boljoj formi od većine svojih vršnjaka, ali biologija je ipak neumoljiva. Joe Biden ima 81 godinu, a tokom svog predsjedničkog mandata u protekle tri i po godine često je zabavljao, ali i šokirao javnost svojim mnogobrojnim gafovima. Predsjednika SAD-a nerijetko smo mogli vidjeti zbunjenog, ponekad je odavao utisak kao da ne zna gdje se nalazi ili ne prepoznaje ljude oko njega, zaboravljao je govore u pola rečenice, miješao imena gradova i država... Mnogi su se stručnjaci na temelju Bidenovog ponašanja izjasnili da on nesumnjivo pati od nekog oblika staračke demencije, ali iz Bijele kuće do danas to nikada nisu htjeli priznati. Jer takvo priznanje bi automatski značilo da Joe Biden ne može ponovo biti kandidat za predsjednika, a moguće je i kako bi dovelo do toga da ne bi završio ni ovaj sadašnji, aktuelni mandat.

Stoga Bijela kuća i dalje brižljivo gaji iluziju kako je predsjednik Biden savršenog zdravlja, samo je ponekad malo „prehlađen“ – kao što je to navodno bio slučaj u vrijeme njegove debate s Trumpom.

Svima je jasno, međutim, da je u pitanju neistina. Naime, dok se jučer pokušavao opravdati za svoj katastrofalan nastup na CNN-u Biden nije spomenuo nikakvu bolest. S druge strane, New York Times je otkrio da se predsjednik punih šest dana u Camp Davidu pripremao za debatu protiv Trumpa. Pozivajući se na neimenovani izvor upoznat s Bidenovim rasporedom, list je izvijestio kako su njegovi dani počinjali u 11 sati i da je svaki dan imao vremena za drijemanje i odmor, tako da i priča o „jet lagu“ ne pije vode...

Demokrati su se sada našli u izuzetno nezavidnoj poziciji. Pritisak da se Joe Biden povuče i prepusti kandidaturu nekome drugom raste iz dana u dan, a ukoliko do toga dođe, iz Demokratske stranke morat će mnogo toga objasniti javnosti. Ako priznaju da Bidenove mentalne sposobnosti zbog njegove dobi nisu onakve kakve bi trebale biti, to bi vrlo lako moglo dovesti u pitanje i sve poteze i odluke koje je predsjednik donosio posljednjih godina, a tek onda bi nastao pravi haos.

KO SU MOGUĆI KANDIDATI UMJESTO BIDENA

Bidenove godine, u kombinaciji s njegovom sklonošću gafovima i slaboj popularnosti među glasačima, već uveliko izazivaju spekulacije o tome ko bi ga mogao zamijeniti. Ako bi zdravstvena situacija Bidena spriječila u ispunjavanju dužnosti predsjednika i onemogućila ga da traži drugi mandat, njegove dužnosti preuzela bi sadašnja potpredsjednica Kamala Harris, no to ne znači da će ga ona i zamijeniti kao nominirana kandidatkinja stranke.

Harris je najočitiji izbor za potencijalnu Bidenovu zamjenu, ali ni ona ne uživa pretjeranu popularnost među biračima i mnogi je smatraju nedostojnom protivnicom Donaldu Trumpu.

Politička aktivnost kalifornijskog guvernera Gavina Newsoma, uključujući njegovu podršku demokratima izvan Kalifornije, prošle godine je izazvala glasine da Newsom vodi “kampanju u sjeni” za Bijelu kuću. Iako je guverner Newsom jasno odbacio tu mogućnost i izjavio kako će pomoći Bidenu da osvoji svoj drugi mandat na izborima, njegovo ime sve češće se pominje u javnosti kao potencijalna zamjena za Bidena.

Kao potencijalne alternative Bidenu navode se i guverner Illinoisa J.B. Pritzker, guvernerka Michigana Gretchen Whitmer, guverner Colorada Jared Polis i guverner Pennsylvanije Josh Shapiro. Svi oni za sada podržavaju Joea Bidena i odbacuju takvu mogućnost, ali to bi se moglo promijeniti već do kraja ove sedmice.

Joe Biden u petak bi trebao dati intervju ABC Newsu u udarnom terminu, što će biti njegovo prvo njegovo pojavljivanje na televiziji nakon debate. Predsjednik će u tom intervjuu nesumnjivo morati odgovarati na neka teška pitanja, a sigurno će i pokušati da se znatno bolje pripremi nego za debatu s Trumpom. No, čak i ako već unaprijed zna šta će ga pitati, rastući pritisak javnosti u kombinaciji s njegovim zdravstvenim stanjem mogao bi dovesti do novih neugodnih situacija u predsjednikovom javnom nastupu, čega se sada mnogi najviše pribojavaju...

(M. Radević)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...