VLADIMIR PUTIN (POLU)PREDAJE KRIM: Predsjednik Rusije ima planove za kraj rata; Paket će vjerovatno...

(...) biti neprihvatljiv za Ukrajinu, koja bi morala da ustupi ogromne dijelove teritorije i da joj bude zabranjeno da se pridruži NATO-u, ali je koncesionaran u poređenju sa Putinovim zahtjevima u maju.

  • Svijet

  • 03. Jul. 2024  03. Jul. 2024

  • 0

Vladimir Putin je, kako se navodi, poslao svog ministra unutrašnjih poslova Vladimira Kolokolceva u SAD sa novim prijedlozima za okončanje rata u Ukrajini, kažu izvori u Moskvi i u Kijevu.

Uprkos sankcijama, Kolokolcevu je dozvoljeno da uđe u SAD navodno da prisustvuje sastanku šefova policije UN-a.

Ali to je bio samo trik koji mu je omogućio da otputuje u Washington VIP avionom iz Putinove predsjedničke flote kako bi prenio američkoj vladi stvarne zahtjeve Putina za mirovnim sporazumom, tvrdi se.

Vodeći ukrajinski TV novinar Dmitrij Gordon rekao je da je dobio detalje o paketu od "naših obavještajnih izvora", dok je ruski Telegram kanal Gosdumskaja - koji tvrdi da su mu to kazali insajderski izvori u Moskvi - zasebno izvijestio o sličnom nizu Putinovih zahtjeva.

Paket će vjerovatno biti neprihvatljiv za Ukrajinu, koja bi morala da ustupi ogromne dijelove teritorije i da joj bude zabranjeno da se pridruži NATO-u, ali je koncesionaran u poređenju sa Putinovim zahtjevima u maju.

To bi, kako se navodi, značilo da Putin dobija plijen od ulaska u rat.

"Glavna svrha njegovog (Kolokolcevovog) dolaska je bila da preda ruski mirovni plan američkim vlastima", rekao je Gordon, koji je dodao da je to bio Putinov plan „za okončanje rata“.

Zahtijevi su bili da Ukrajina mora u potpunosti da se povuče iz oblasti Donjecka i Luganska, koje su sada djelimično pripojene Rusiji.

I razgovaralo bi se o mogućem prelasku Hersonske i Zaporoške oblasti pod kontrolu Ukrajine.

Krim bi postao "posebno demilitarizovana administrativna teritorija sa dvostrukom podređenošću Ukrajini i Ruskoj Federaciji".

"Ukrajina mora da preuzme na sebe pravno obavezujuće međunarodne garancije, a ne da blokira snabdjevanje Krima vodom", rekao je Gordon, čitajući iz dokumenta.

Putin je zauzeo crnomorsko poluostrvo Krim 2014. godine i obećao da ga nikada neće vratiti Ukrajini.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...