"DIJALOG" S PUTINOM: Trump razmatra sporazum prema kojem bi se NATO obavezao da se neće širiti...

(...) na Ukrajinu i Gruziju.

  • Svijet

  • 03. Jul. 2024  

  • 0

Kandidat za predsjednika SAD-a, Donald Trump, pregovara s ruskim liderom Vladimirom Putinom o tome koliko ukrajinske zemlje Kremlj može da zadrži za sebe, piše "Politico".

Taj medij je, pozivajući se na dva stručnjaka za nacionalnu sigurnost, naveo da Trump razmatra sporazum prema kojem bi se NATO obavezao da se neće širiti na Ukrajinu i Gruziju i pregovara sa Putinom o tome "koliko ukrajinske teritorije Moskva može da zadrži".

Trump također očekuje da će evropske članice dramatično povećati izdatke za NATO ako on postane predsjednik. Osim toga, kako su istakli stručnjaci, Trump navodno planira "radikalnu preorijentaciju" NATO-a.

"Malo je vjerovatno da će Trump odmah napustiti NATO, ali čak i ako zvanično ne napusti organizaciju, to ne znači da će NATO preživjeti Trumpov drugi mandat nepromijenjen", naveo je izvor.

Odmah nakon pisanja "Politica" oglasio se zvanični Kremlj, odakle je saopšteno da predsjednik Vladimir Putin i bivši predsjednik SAD "ne učestvuju u dijalogu o Ukrajini".

Pres-sekretar ruskog šefa države Ruske Federacije, Dmitrij Peskov, upitan da prokomentariše informaciju koju su prenijeli zapadni mediji da ruski lider i kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD navodno vode dijalog o uslovima za postizanje mira u Ukrajini, kratko rekao: "To nije tako", prenosi b92

.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...