SVAĐA BERLINA I ANKARE ZBOG FUDBALA: Reagovala i njemačka ministrica unutrašnjih poslova

Kritike Berlina izazvale su oštar odgovor Ankare, a Omer Celik, glasnogovornik vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) i bivši turski ministar za EU poslove, nazvao je kritike i istragu UEFA-e “neprihvatljivim”.

  • Šareni svijet

  • 03. Jul. 2024  03. Jul. 2024

  • 0

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova osudila je u srijedu turskog fudbalera koji je pokazao navodni krajnje desničarski pozdrav - što je izazvalo svađu između Berlina i Ankare.

Tokom utakmice Turske i Austrije na Euru 2024, u Lajpcigu, 26-godišnji defanzivac Merih Demiral slavio je golove kontroverznim pozdravom, u kojem su jedna ili obje šake zatvorene tako da oponašaju oblik vučje glave, simbola Turske desničarska i ultranacionalistička organizacija Sivi vukovi. U Austriji je pozdrav zabranjen 2019.

Europska fudbalska asocijacija UEFA, naknadno je objavila da istražuje Demirala zbog “navodno neprimjerenog ponašanja”.

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da “simbolima turskih desničarskih ekstremista nije mjesto na našim stadionima”. “Korištenje Europskog prvenstva u fudbalu kao platforme za rasizam potpuno je neprihvatljivo”, rekla je Faeser i pozvala UEFA-u da “istraži slučaj i razmotri sankcije”.

Dodala je da njemačke “sigurnosne vlasti budno prate turske desničarske ekstremiste u Njemačkoj” i da su Sivi vukovi “pod nadzorom” saveznih vlasti.

Sivi vukovi su postali poznati tokom 1970-ih i 1980-ih i igrali su ulogu u brojnim masakrima i ubistvima u Turskoj. Europski parlament je 2021. pozvao zemlje članice EU da zabrane ovu grupu, prenio je Politico.

Kritike Berlina izazvale su oštar odgovor Ankare, a Omer Celik, glasnogovornik vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) i bivši turski ministar za EU poslove, nazvao je kritike i istragu UEFA-e “neprihvatljivim”.

“Onima koji traže rasizam i fašizam bilo bi dobro da se fokusiraju na nedavne izborne rezultate u različitim zemljama EUrope”, rekao je u srijedu, misleći na rastuću popularnost krajnje desnice širom kontinenta.

Demiral se, sa svoje strane, branio da je upotrijebio pozdrav kako bi proslavio pogodak, rekavši da je to izraz njegovog “turskog identiteta” i da “nema skrivene poruke”.

Dodao je da se nada da će biti “još više prilika da se pokaže ovaj gest” I u budućim utakmicama te da je vidio turske navijače kako daju isti pozdrav.

Ako UEFA utvrdi da je Demiral prekršio pravila, mogao bi se suočiti s isključenjem iz četvrtfinala Turske protiv Holandije, koje će se igrati u subotu.

I Turska i Njemačka, koja je domaćin turnira, plasirale su se u četvrtfinale Eura - i sastale bi se u finalu ako prođu do kraja.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...