MILAN DUNOVIĆ PRETPOSTAVLJA: "Ne znamo šta se desilo na sastanku u Mostaru, sve je umotano. Mislim da je Trojka ponovo izašla u susret Dodiku"

“Usmeno nam je rečeno da bi sjednica trebala biti između 15. ili 16. jula. To će biti redovna sjednica. Zastupnici nemaju uopšte u uvid budžeta. Vijeće ministara BiH sutra se trebalo da se izjasni." 

  • Politika

  • 03. Jul. 2024  03. Jul. 2024

  • 0

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zasjedao je danas. Riječ je, dakle o nastavku ranije prekinute sjednice. Poslanik Demokratske fronte Milan Dunovič bio je gost Dana uživo na ovu temu.

Na samom početku razgovora za N1 kazao je da li vjeruje da će Vijeće ministara BiH sutra usvojiti budžet i šta je natjeralo članove vladajuće koalicije da ponovo sjednu za isti stol.

“Nije se očekivalo da će sjednica dugo trajati. Nemaju svi zastupnici objašnjenje zašto je sjednica prekinuta prošli put. Mi smo imali sjednicu, raspravljalo se o sjednicama dnevnog reda i uslijedila je pauza. Dok je trajala pauza, telefonski smo obaviješteni da nema nastavka sjednice. Najvjerovatniji scenarij je da je SNSD odlučio da obori kvorum, nisu htjeli da budu javno okrivljeni. Predsjedavajući je telefonski klubove obavijestio, a zastupnici se nisu elektronski izjasnili”, naveo je.

REDOVNA SJEDNICA

Potom je dodao:

“Usmeno nam je rečeno da bi sjednica trebala biti između 15. ili 16. jula. To će biti redovna sjednica. Zastupnici nemaju uopšte u uvid budžeta. Vijeće ministara BiH sutra se trebalo da se izjasni." 

Između ostalog, naveo je da se državna koalicija trenutno naziva matematička koalicija.

“Po pitanju budžeta, dokument nisam imao priliku vidjeti. Mislim da ako se bude išlo u ovom smjeru, to nije dobro. Najavljena je hitna procedura. Alibi da ne bude dovoljno vremena za raspravu. Danas je 3.juli, najavljuje se sjednica za 15. Zamislili su da svašta nešto urade u narednih 12 dana. Smatram da će Predsjedništvo BiH razmatrati budžet, neće glasati za nešto što ne vide plan. Vidjeli smo šta se dešava i sa VSTV-om. Dovode se sve institucije u situaciju da prihvate budžet ili ga neće nikako biti. Ne vjerujem da ova vlast može profunkcionisat. Ova garnitura nema namjeru da odgovara na pitanja zastupnicima”, kazao je Dunović.

Na pitanje da li je moguća prekompozicija vlasti, Dunović je kazao:

“Reformski zakoni, apsolutno to nisu. Sud je odlučio da ide u ponovno žrijebanje. Prekompozicija je moguće. Mislim da ne treba da učestvujemo u sazivu ove vlasti. Oni koji su preuzeli odgovornost pokazali su šta znaju, šta ne znaju. Vide građani sami u kojem smjeru idu. Neka građani na narednim izborima znaju tačno kako će ocijeniti njihov rad, odnosno nerad. Sigurno će nastaviti loše da rade. Mi ne znamo šta se desilo u Mostaru, izjave su poprilično zamotane. Dragan Čović je kao i uvijek optimističan. Da li je Milorad Dodik postavio neke ucjene, to je pitanje za Trojku. Posmatrajući dosadašnji tok pregovaranja, mislim da su mu ponovo izašli u susret”, kazao je.

O LOKALNIM IZBORIMA

Danas se raspravljalo o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije na Prijedlog amandmana II. na Ustav Bosne i Hercegovine, koji ste predložili vi i vaše kolege iz Kluba Demokratske fronte. Jedna od tema tiče se izbora sudije Ustavnog suda BiH. Mislite da se ova procedura može vratiti na početak?

“Mi smo tražili da se izbor sudija Ustavnog suda, onako kako se radi izbor entitetskih sudija. U sadašnjem vremenu VSTV nema nikakve ingerencije. Ubrzo ćemo imati izbor još troje sudija Ustavnog suda. Naš amandman nije ni finansijski pritisak, vrlo lako se može provesti. Na tragu toga je i mišljenje Venecijanske komisije, koje je dostavljeno Željku Komšiću. Građani sve više odlučuju da ne žele izlaziti na izbore, jer ne vjeruju izbornom procesuru. Želimo da se krađe svedu na minimum”, kazao je.

Stranka demokratske akcije (SDA), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Demokratska fronta (DF) dogovorili su se o nastupu u Kantonu Sarajevo na Lokalnim izborima.

“To nije koaliranje u klasičnom smislu. Demokratska fronta će imati svoje liste za predstojeće izbore. Imat ćemo svoje kandidate gdje možemo imati kvalitetnijeg kandidata. Sporazum je napravljen da nećemo kandidovat načelnike, ako druga stranka ima boljeg kandidata. Demokratska fronta podržava neke kandidate koje nisu iz tog bloka. Mi imamo svoje liste”, kazao je Milan Dunović za Dan uživo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...