ODJEKNULA PORUKA IZ ŠVEDSKE: "Odgovoriti vraćanjem građanskog ustava Republike BiH"

Zaključci usvojeni na "Svesrpskom saboru" koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu (BiH) "ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako tvrde autori, već su smišljeni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine".

  • Mini market

  • 03. Jul. 2024  

  • 0

Ugledni Banjalučanin iz Švedske, Edin Osmančević, javio se redakciji portala Ljudski.ba u namjeri da prokomentira usvajanje Deklaracije s tzv. Svesrpskog sabora u Nardodnoj skupštini RS-a, prenosi Ljudski.ba.

-Skupština Republike Srpske usvojila je u utorak, 2. jula Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je usvojena na tzv. "Svesrpskom saboru".

Zaključci usvojeni na "Svesrpskom saboru" koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu (BiH) "ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako tvrde autori, već su smišljeni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine".

Naravno da se radi o opasnom pravnom aktu koji predstavlja nastavak agresivne ratne politike drugim, političkim sredstvima! Ovaj pravni akt je na fonu destrukcije države Bosne i Hercegovine i dokumenta o “razdruživanju" dva entiteta u BiH.

Očekujem da će Predsjedništvo BiH na čelu sa Komšićem i Bečirovićem uložiti urgentnu apelaciju Ustavnom sudu BiH koji će poništiti ovaj PRAVNO neustavni akt! Zahtjevamo od svih relevantnih organa vlasti pokretanje tužbe protiv predsjednika bh entiteta RSa Milorada Dodika te predsjednika NS Nenada Stevandića!

Pokušaj otcjepljenja RS-a bilo bi direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH kojima je definisan i status dva entiteta. Secesija bi predstavljala kraj Republike Srpske, jer entitet može da postoji samo unutar BiH i Dejtonski sporazum je oko toga vrlo jasan.

Više je razloga zbog čega državni organi Srbije učestvuju u ovom zločinačkom poduhvatu. Vučić pokušava izdejstvovati pritisak Zapada na Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština, a da zauzvrat ne pruži direktnu podršku Dodiku i procesu “ razdruživanja”. S druge strane, postoji interes Rusije da Dodik, koji je jedan od njihovih najodanijih ljudi na Balkanu, tako nešto uradi.

BH javnost je izložena dugogodišnjoj prijetnji secesijom što generiše  atmosferu stalnih tenzija i raspirivanja nacionalne mržnje. Sve je to u stvari paravan da bi jedna korumpirana, kleptokratska elita sačuvala vlast u Republici Srpskoj. Dodik će biti osuđen

Vučić i Dodik vjeruju da će promjena vlasti i geopolitičke promjene u SAD  i Evropi stvoriti uslove za “miran razlaz”! Politika i  retorika Milorada Dodika i proizvodnja tenzija dovode do toga da sve više mladih napušta entitet Republiku Srpsku.On je u stvari njen najveći neprijatelj!

Krajnje je vrijeme da se Dodiku i Vučiću stane u kraj jer svojom pomahnitalom politikom dovode u pitanje krhki mir u BiH i njen put ka EU!

Pravi odgovor secesionizmu i velikosrpskoj politici jeste povratak građanskog ustava Republike Bosne i Hercegovine, poručio je Osmančević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...