POTPISAN UGOVOR: Vlada Federacije za Nacionalni park Una izdvojila 750.000 KM

Izdvojili smo dva miliona maraka za poboljšanje putne infrastrukture unutar samog Nacionalnog parka Una - navodi ministrica Pozder

  • Vijesti

  • 04. Jul. 2024  

  • 0

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder potpisala je danas ugovor s vršiocem dužnosti direktora Javnog preduzeća Nacionalni park Una Alenom Zulićem o dodjeli sredstva za tekuće poslovanje JP NP Una za 2024. godinu, u iznosu od 750.000 KM.

Ugovor je proizašao iz odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o usvajanju programa utroška sredstava „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima Transfer za NP „Una“.

Ministrica Pozder tim povodom kazala je da je opredjeljenje Vlade Federacije BiH stvaranje što boljih uslova za očuvanje ovog nacionalnog parka i razvoj turizma.

- Izdvojili smo dva miliona maraka za poboljšanje putne infrastrukture unutar samog Nacionalnog parka Una. Usvojili smo Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana Štrbački buk, što je također jedan od značajnih pomaka. Povećali smo redovne izdatke planirane za Nacionalni park, što smo danas ozvaničili i to su sve kapitalne odluke. NP Una je jedini nacionalni park u Federaciji BiH i opredjeljenje Federalne vlade je da stvorimo što bolje uslove za njegovo očuvanje, kao i da se generiše zdrav, održivi razvoj turizma i ugostiteljstva u toj regiji. U skladu s međunarodnim obavezama, kao i našim realnim potrebama i opredjeljenjem da unaprijedimo životnu sredinu i da je što funkcionalnije koristimo za razvoj naše ekonomije, Bosna i Hercegovina i Federacija u njoj treba puno više zaštićenih područja. Nedavno smo u Posavini dobili dva nova zaštićena pejzaža, bare Staraču i Tišinu, a s gradonačelnikom Konjica smo pokrenuli postupak zaštite Prenja što govori o našoj viziji i opredjeljenju da ispunjavamo prioritetne ciljeve iz Strategije zaštite okoliša Federacije BiH. Uvjerena sam da je to dobar pravac za očuvanje naše prirode i razvoj turizma po najvišim standardima – istakla je ministrica Pozder.

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma ističu da je ove godine povećan iznos dodijeljenih sredstava kako bi se još više pomoglo Javnom preduzeću NP Una da što efikasnije i bolje upravlja jedinim nacionalnim parkom u FBiH. Podsjećaju da su za NP Una doneseni strateški dokumenti, Studija izvodljivosti za Nacionalni park Una, te Master plan razvoja turizma za zaštićeno područje NP Una, kao i Plan upravljanja za NP Una, koji su putokaz osnivaču, Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma da odredi visinu i dinamiku doznačavanja sredstava na godišnjem nivou za ovo javno preduzeće.

Također, na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojen je prijedlog odluke o pristupanju izradi Zoninog plana urbanog područja Kulen Vakuf – Klisa i Martin Brod, za period od 10 godina. Ove godine se od 24. do 27. jula održava jubilarna 50. Internacionalna turistička Una- regata, što će biti jedan od najznačajnijih događaja ovoga ljeta. Veća podrška u budžetu omogućit će da regata bude organizirana na visokom nivou, a što će privući brojne goste iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta, te koristimo priliku da pozovemo sve zainteresirane da oborimo rekorde posjećenosti saopštili su iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...