NJEMAČKI ADVOKATI PISALI BEĆIROVIĆU: "Učinite sve što možete da spriječite politički progon Vasvije Vidović!"

Osuđujemo postupke protiv naše koleginice Vasvije Vidović, progon, zastrašivanje i ometanje obavljanja njenih profesionalnih dužnosti, navode njemački advokati.

  • Vijesti

  • 04. Jul. 2024  

  • 0

Nakon što je Udruženje evropskih advokata i pravnika (CCBE) uputilo pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine u kojem upozorava na progon kojem je, iz osvete, izložena advokatica Vasvije Vidović, slično pismo stiglo je i iz Asocijacije advokata Njemačke (Deutscher Anwalt Verein), saznaje Politicki.ba

"Vjeruje se da su njeno hapšenje i krivično gonjenje povezani s njenom javnom kritikom glavnog državnog tužioca (bosanski Srbin) zbog nepodizanja optužnice za negiranje genocida u Srebrenici (krivično djelo po bosanskom zakonu) uprkos brojnim kršenjima ove odredbe. 

Također razumijemo da se Vidović često zalagala za vladavinu prava u Bosni i Hercegovini i protiv državne korupcije u svojim televizijskim i općenito medijskim istupima", stoji u pismu asocijacije koja okuplja pravnike i advokate iz 46 evropskih država.

Udruženje advokata Njemačke, u kojem je više od 60.000 pravnika, u svom dopisu Bećiroviću izražavaju "izuzetnu zabrinutost zbog pritvaranja, pravosudnog maltretiranja i prijetnji" kojima je Vidović izložena, prenosi Politicki.ba.

"Prema našim saznanjima, Vidović progoni glavni tužilac Bosne i Hercegovine (Srbin). Ona trpi ometanje njene opće slobode djelovanja. To je počelo već u decembru 2023. Navodno, ograničenje njene slobode hapšenjem i krivično gonjenje, uslijedili su nakon njene javne, političke kritike glavnog tužioca. Ona je više puta javno isticala da glavni tužilac nije podigao optužnicu za nekoliko slučajeva negiranja genocida u Srebrenici (krivično djelo po bosanskom zakonu), uprkos brojnim kršenjima ove odredbe. Progovorila je i kroz razne medijske kanale zalaganjem za jačanje vladavine prava u BiH i pozivajući na borbu protiv državne korupcije", napisali su njemački advokati.

Njemački advokati ističu svoju opredjeljenost prema vladavini zakona, ali i nezavisnosti advokata.

Osuđujemo postupke protiv naše koleginice Vasvije Vidović, progon, zastrašivanje i ometanje obavljanja njenih profesionalnih dužnosti. 

Pored profesionalnih posljedica ovih mjera prema gđi Vidović, ona nosi i lični teret teške ekonomske situacije sa kojom se trenutno suočava zahtijevaju hitne protumjere.

Ovim putem s poštovanjem pozivam Vašu Ekselenciju da učinite sve što je u Vašoj moći da ovo okončate ovu situacija i spriječite dalje širenje politički motiviranih progona sa trenutnim efektom", navodi njemačko Udruženje advokata u pismu Bećiroviću, objavio je Politicki.ba.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...