"SLOMILI SU MU REBRO, SVE ĆEMO IH TUŽITI": Oglasila se porodica uhapšenog poljoprivrednika u BiH

"Tražit ćemo suspenziju ovih policijskih službenika”, izjavili su kratko članovi porodice

  • Hronika

  • 04. Jul. 2024  

  • 0

Priča o državnom poljoprivrednom zemljištu u Odžaku zakomplicirana je u oktobru prošle godine, kada su zastupnici u Skupštini Posavskog kantona usvojili novi zakon, što je naišlo na negodovanje poljoprivrednika, pojedinih političara, ali i lokalne administracije.

Nastavljena je saga za državno poljoprivredno zemljište u Odžaku, a danas je situacija eskalirala sukobom između policije i poljoprivrednika. Tom prilikom su se čule i psovke, a jedna osoba je na prilično brutalan način uhapšena.

Poljoprivrednik Amir Bikić, koji je protestovao zbog nedostatka podrške i loših uslova rada, našao se na meti policijske intervencije koja je prema mnogima bila pretjerana.

Slomljeno mu je rebro i napukla vilica. Vrat mu je otekao od davljenja od strane policajca dok je Amir bio na zemlji. Odvezli su ga hitnom u Dom zdravlja Orašje gdje su ga pregledali i zadržali.

Naravno da ćemo tužiti policiju i sve koji su uključeni bili u ovo. Tražit ćemo suspenziju ovih policijskih službenika” – izjavili su kratko za portal Crna-Hronika članovi porodice Amira Bikić.

Evo šta nam kažu i svjedoci sa mjesta događaja.

“Ja sam bio svjedok kao i još 30-tak naših kolegica i kolega. To što je policija dala izjavu je čista laž, Amir nikoga nije prstom dodirnuo a kamo li šta drugo i to će potvrditi sve naše prisutne kolege, jedostavno da bi nas policija zastrašila okomila se na Amira koji ni tada nije pružao nikakav otpor što se vidi i na snimku.

Epilog toga svega povreda vrata i glave, slomljeno rebro, par puta gubio svijest zbog gušenja. Sve je to policija uradila kako bi nas uvukla u sukob sa policijom koja je bila dovela i Specijlnu policiju. No mi smo bili pribrani pa nismo nasjeli na tu igru i sad će policija izmišljati mnoge stvari kako bi oprali ljagu sa sebe. O ovom događaju smo obavijestili SIPA-u, podnijeli krivičnu prijavu protiv policije itd.

Znamo mi te policijske službenike. Svi znaju Muju i Sanela i opet nam se ovako vraća. Tuga” – izjavio je svjedok nemilog događaja.

I policija se oglasila zvaničnim saopštenjem.

Dana 04.07.2024. godine oko 09,30 sati PS Odžak zaprimila je prijavu o neovlaštenoj obradi poljoprivrednog zemljišta na lokalitetu zvani „Čopori“ u Odžaku. Po prijavi su postupili policijski službenici PU Odžak koji su na licu mjesta zatekli grupu građana te je prilikom poduzimanja službene radnje legitimiranja zatečenih osoba na licu mjesta jedna muška osoba fizički napala policijske službenike.

Policijski službenici su sukladno zakonu i policijskim ovlastima istu osobu uz upotrebu sredstava prisile fizičke snage i sredstava za vezivanje lišili slobode zbog kaznenog djela Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti. O istom događaju upoznat dežurni tužitelj KT PK Orašje, protiv A.B. iz Odžaka biti će poduzete mjere i radnje predviđene zakonom, izvijestio je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova ŽP Miroslav Džebić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...