VEĆINA DRŽAVA PRIJAVILA POVEĆANJE GODIŠNJE STOPE INFLACIJE: Koliko su poskupjeli kakao i čokolada u prahu...

(...) u EU.

  • Ekonomija

  • 04. Jul. 2024  04. Jul. 2024

  • 0

Potrošačka cijena kakaoa i čokolade u prahu u Evropskoj uniji viša je za 6,3 posto u maju nego u istom periodu prošle godine, objavio je danas Eurostat.

Kancelarija EU zadužena za statistiku navodi da je cijena ova dva artikla u porastu još od početka 2022, a značajno uvećanje zabilježeno je u posljednjem kvartalu te godine, sa godišnjom stopom inflacije većom od 10 posto.

Većina zemalja Evropske unije u maju 2024. prijavila je povećanje godišnje stope inflacije za kakao i čokoladu u prahu, a najveći rast u odnosu na maj 2023. zabilježen je u Estoniji (17,4 posto), Hrvatskoj (15,5) i Austriji (12,6).

Nasuprot tome, dvije zemlje su zabilježile pad stope inflacije za pomenute proizvode - Slovačka (za 6,3 posto) i Kipar (0,3). 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...