ANA BRNABIĆ, HRONIČNO NEPRIPREMLJENA: "Njemačka na to gleda jednostrano, imajući u vidu ukupnu situaciju..."

Kapacitet na minimumu.

  • Regija

  • 04. Jul. 2024  04. Jul. 2024

  • 0

Ana Brnabić je ocijenila da, kada je riječ o Deklaraciji sa Svesrpskog sabora, Njemačka na to gleda jednostrano, imajući u vidu ukupnu situaciju u BiH, kao na separatističke namjere, i da ne vidi ništa drugo u čitavoj kompleksnoj situaciji.

"Predsjednica Narodne Skupštine Ana Brnabić rekla je danas da je na svim sastancima u Berlinu čula samo jasan stav Njemačke da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora biti formirana.

"Stav Nemačke je da Briselski sporazum mora da se implementira, da je bilo dosta kašnjenja, kao i da ZSO mora biti uvek prva na dnevnom redu. Nadam se da će to da se pokaže u praksi u neko dogledno vreme, iako se sa tim kasni više od 11 godina", rekla je Brnabić novinarima u Berlinu.

Kaže i da, kada je riječ o Deklaraciji sa Svesrpskog sabora, "Nemačka na to gleda jednostrano, imajući u vidu ukupnu situaciju u BiH, kao na separatističke namjere RS-a i Milorada Dodika", i da ne vidi ništa drugo u čitavoj kompleksnoj situaciji.

"Treba objasniti da Deklaracija koju smo usvojili na Svetosrpskom saboru, pre svega poziva na mir, stabilnost, poštovanje svih žrtava ratova u BiH. I takođe to je Deklaracija koja poziva na poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dejtonski mirovni sporazum govori o BiH kao državi sa dva entiteta - Federacijom BiH i Republikom Srpskom i tri konstitutivna naroda i Predsedništvu koje se sastoji od tri člana koje mora da se konsultuje o svim pitanjima spoljne politike BiH", rekla je Brnabić.

Kako je dodala, "Republika Srbija je jedna od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, uvek stoji uz Dejtonski mirovni sporazum i traži puno poštovanja istog", rekla je Brnabić.

Ona dodaje da se upravo to ne čuje često u Njemačkoj i da su zbog toga upravo ovakvi sastanci neophodni.

"Da otvorimo sve te teme bez ikakvog straha i zaziranja od teških tema i da stavimo sve karte na sto i da objasnimo. Srbija nema šta da krije. Srbija treba da bude ponosna na sve ono što smo uradili. Na kraju i za regionalnu mir, stabilnost i povezanost. Tako da sam se trudila da istaknem te aspekte", dodala je Brnabić. 

Kad bi ona samo znala o čemu priča.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...