ŠAHOVSKI DRAGULJ U STOCU: Jedan od najjačih turnira u regiji bit će održan u subotu - ako volite šah, pravac Hercegovina

Međunarodni memorijalni šahovski turnir „Bajro Isaković 2024“ bit će održan 6. jula.

  • Sport

  • 04. Jul. 2024  04. Jul. 2024

  • 0

Znao je na taj turnir svratiti i velemajstor iz Hrvatske, Splićanin Ivan Šarić, friško nakon što je pobijedio najvećeg šahistu na svijetu u posljednjih ko zna koliko godina Magnusa Carlsena iz Norveške i ne osvojiti ga. Već njegov rođak Ante Šarić. A on će titulu šampiona ponijeti naredne, ili za dvije godine.

ŠK "ISKRA" I ŠVICARSKI SISTEM

Ili je već to uradio godinu ranije. Teško je to sada sve pohvatati i sjetiti se, jer ozbiljan broj velemajstora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore učestvovao je na dvadeset i dva ukupno organizovana Međunarodna memorijalna šahovska turnira „Bajro Isaković“ u Stocu.

Turnir će ove godine biti održan u restoranu „Behar“ u subotu, 6. jula. Očekivani broj igračica i igrača je oko osamdeset. Prednost pri utvrđivanju konačne liste imaju oni koji se blagovremeno prijave, nosioci titula, igrači sa FIDE rejtingom, članovi Šahovskog kluba „Iskra“, talentovani mladi šahisti, te gosti iz inostranstva i drugih gradova u Bosni i Hercegovini.

Igrat će se po švicarskom sistemu, 9 kola, zajednički turnir za šahistkinje i šahiste. Tempo igre je 7 minuta plus 3 sec po igraču, važeća su pravila za brzopotezni (blitz) šah. Turnir će biti prijavljen za blitz rejting listu Svjetske šahovske federacije - FIDE. Glavni sudija je Mirza Miralem.

Nagradni fond ovog jula je 2,250 KM. Pobjednik će dobiti 600 KM, drugi - 400, treći - 300, četvrti - 200, peti - 100 i od 6. do 12. mjesta po 50 KM. Tu su i druge specijalne nagrade, da sad ne nabrajamo sve.

Svečano otvaranje je u 11,15 sati, a prvo kolo počinje u 11,30.

Zatvaranje i dodjela nagrada bit će održana oko 16 sati. 

VELEMAJSTORI NA BREGAVI

Organizatori Turnira, ispred ŠK „Iskra“, odnosno članovi Organizacionog odbora su sin Bajre Isakovića Amer i sestrić Anel, kao i Mithat Turković Mito veliki prijatelj porodice. Inicijatori ideje o osnivanju Turnira još početkom prve decenije (n)ovog milenija bili su i rahmetli profesor Nijaz Duraković, Fadil Obradović i profesor Adem Krgo.

Istinski dragulj u Hercegovini, Međunarodni memorijalni turnir „Bajro Isaković“ podržavaju generalni partner BH Telecom, a sponzori su Rebus, Energoinvest Sue, Asbis, Spica Systems, Cet Energy, Alviral i Obrt Dema.

Bajro Isaković bio je ugledni društveni i sportski radnik, rođen u Stocu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a potom i Elektrotehnički fakultet u Sarajevu. Radio je u Elektroprivredi BiH i volio šah. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 2000. godine u Čelebićima kod Konjica.

Emir Dizdarević, Bojan Kurajica, Milan Draško, Milan Vukić... samo su neka od velemajstorskih imena koja su igrala na Turniru „Bajro Isaković“. Ako volite šah, onda u subotu - pravac Stolac. Samo požurite sa prijavama, interesovanje je veliko.

Još prošle sedmice bilo je prijavljeno sedamdeset takmičara. A poslije Turnira svi na Bregavu, da se malo odmorite od vrućine.

(D. B.)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...