HARIS ZAHIRAGIĆ UPOZORAVA: "Kratkoročna aktivnost Beograda je nestabilnost a dugoročno..."

(...) secesija Bosne i Hercegovine.

  • Politika

  • 04. Jul. 2024  04. Jul. 2024

  • 0

Haris Zahiragić kao predstavnik SDA je na večerašnjoj konvenciji prezentirao pravnu analizu Deklaracije sa „svesrpskog sabora“ koja je najprije usvojena u Beogradu a potom i kao formalan dokument na sjednici Skupštine NSRS u Banjaluci napomenuvši da je to relaizacije ideje srpskog sveta koji u tome ima zvaničnu podršku Zagreba:

„Projekcija srpskog sveta je na par desewtina kilometara od Zagreba i par stotina kilometara od Rima pa nek u Zagrebu razmisle šta rade kada pomažu Srbiji. I državni vrh Republike Hrvastske i državni vrh Srbije su osuđeni na medjunarodnom tribunalu u Hagu za udruženi zločinački poduhvat a Srbije je jedina zemlja na svijetu koja je osuđena jer nije spriječila dešavanja genocida u Srebrenici. Zbog toga obje ove zemlje ne bi smjele ni na kakav način da se petljaju u unutrašnje prilike u Bosni i Hercegovini“, istakao je Haris Začiragić i potom objasnuio da su predstvanici SDA na pregovorima u Neumu bili suočeni sa mrkvom i štapom:

„Od nas je traženo da Hrvat iz Sarajeva mnanje vrijedi od Hrvata iz Mostara a Bošnjak iz Stoca da manje vrijedi od Bošnjaka iz Tzenica. To je za nas bilo neprihvatljivo a za neke druge nije. Upitajte se koja to „Trojka“ nije prisutna ovdje od sedam pozvanih stranaka i zašto“, istakao je Haris Začiragić dodoavši da je posebna opasnost u tekstu deklaracije „svesrpskog sabora“ tretiranje eniteta RS kao eksluzivno srpske zemlje a da ona to nije:

„Entitet pripada svima i to nije ekskluzivna teritorija. On je i srpski i hrvatski i bošnjački entitet i nikad ga se neću odreći kao dijela BiH. Kad njihovi politički predstavnici spomenu „mirno razdruživanje“ treba se sjetiti da je u članu 3. Deklaracije sa sjednice nelegalne skupštine srpskog naorda u januaru 1992 korišten identičan termin. Dakle , kada oni spominju mirno razdruživanje mi se trebamo sjetiti koncentracionih logora, hotela za silovanje, nezamislivih ratnih zločina. Mi to moramo čitati kao genocidnu namjeru“, podsjetio je Haris Začiragić rekavši da „rušenjem mirovnog sporazuma, vi rušite mir“, nakon čega se jedino može vratiti Ustav Republike Bosne i Hercegovine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...