NATO IMA PLAN B ZA SLUČAJ DA TRUMP POBIJEDI NA IZBORIMA: Provest će OVE MJERE za Ukrajinu

Wall Street Journal izvijestio je da će na predstojećem NATO samitu u Washingtonu biti objavljene nove mjere koje uključuju stacioniranje višeg civilnog dužnosnika u Kijevu

  • Svijet

  • 04. Jul. 2024  04. Jul. 2024

  • 0

NATO planira nove mjere za zaštitu kampanje podrške Ukrajini, istovremeno izražavajući zabrinutost zbog potencijalnog drugog mandata Donalda Trumpa koji bi mogao omesti dosadašnje planove protiv Rusije. Planovi su navodno bili u toku nekoliko mjeseci, ali proces se, kako piše Newsweek, ubrzao nakon lošeg nastupa Joea Bidena u debati, prenosi Dnevno.hr.

Wall Street Journal izvijestio je da će na predstojećem NATO samitu u Washingtonu biti objavljene nove mjere koje uključuju stacioniranje višeg civilnog dužnosnika u Kijevu i uspostavu novog vojnog komandanta u Wiesbadenu u Njemačkoj, za koordinaciju vojne pomoći Ukrajini.

Nova komanda, pod nazivom “NATO-ova sigurnosna pomoć i obuka za Ukrajinu” (NSATU), sastojat će se od oko 700 američkih i savezničkih vojnika iz 32 zemlje članice. Organizacija će preuzeti većinu posla opremanja Ukrajine, što je dosad radio Pentagon.

NATO na meti Trumpa

Trump je tokom prvog mandata kritizirao NATO saveznike zbog nedovoljnog ulaganja u odbranu, prijeteći povlačenjem SAD-a iz NATO-a ako saveznici ne povećaju svoju odbrambenu potrošnju. Iako te prijetnje nisu ostvarene, mogućnost Trumpovog povratka u Bijelu kuću izaziva zabrinutost zbog potencijalnog američkog povlačenja iz NATO-a.

Trump je u februaru izjavio da bi “ohrabrio” Rusiju i Kinu da djeluju protiv NATO zemalja koje ne plaćaju svoje obveze, što dodatno potiče zabrinutost među američkim i NATO čelnicima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...