POLITICO ANALIZIRA: Može li Donald Trump iz zatvora voditi Ameriku?

„Nalazimo se u potpuno neviđenom području”, rekao je Eliason, sada predavač na Pravnom fakultetu Univerziteta George Washington.

  • Svijet

  • 04. Jun. 2024  

  • 0

Bivši američki predsjednik Donald Trump mogao bi biti osuđen na zatvorsku kaznu, a također bi mogao osvojiti još jedan predsjednički mandat, no, kako tvrdi Politico, gotovo sigurno neće morati služiti oboje u isto vrijeme.

Ukoliko se desi ovaj scenario, navodi Politico, to bi dovelo do neviđenog sudara ustavnih interesa – s jedne strane, interesa New Yorka da provodi svoje zakone i traži od osuđenka da u potpunosti i brzo odsluže svoje kazne, a s druge strane, interes nacije da izabrani predsjednik može ispunjavati svoje dužnosti.

Pravni stručnjaci saglasni su da bi nacionalni interes da SAD ima neopterećenog predsjednika gotovo sigurno odnio prevagu.

“Ne mogu zamisliti bilo koji način na koji bi ga New York smio zatvoriti ako bude izabran”, rekao je za Politico Randall Eliason, bivši savezni tužilac.

Kada bi njujorški sudovi pokušali to učiniti, federalni sudovi bi vjerojatno intervenirali i donijeli odluku da se kazna mora suspendirati tokom trajanja predsjedničkog mandata. To bi otvorilo još jednu zapanjujuću perspektivu – Trump napušta Bijelu kuću 2029. godine… i odlazi u zatvor.

"Potpuno neviđeno područje"

Izgledi da se sudovi i država moraju pozabaviti time sve su vjerovatniji nakon prošlosedmične osude Trumpa za 34 krivična djela u New Yorku za krivotvorenje poslovnih dokumenata. Sudija Juan Merchan trebao bi bivšem predsjedniku izreći kaznu 11. jula.

Sudija ima široko diskreciono pravo odabrati zatvorsku kaznu, neki oblik nadziranog puštanja na slobodu ili blažu kaznu poput novčane ili društveno-korisnog rada.

„Zatvorska kazna predstavljala očite praktične probleme ako bi Trump pobijedio na izborima u novembru. Osnovne predsjednikove odgovornosti – vođenje sastanaka kabineta, primanje obavještajnih brifinga, sastanci sa svjetskim čelnicima – nisu mogući iz ćelije na otoku Rikers“, piše Politico.

Čak i blaža kazna mogla bi, dodaje se, ometati dužnosti u uredu. Ljudi na uslovnoj slobodi, naprimjer, često imaju stroga pravila o mogućnostima putovanja.

Medij navodi još jednu mogućnost – da se Trump žali na eventualnu zatvorsku kaznu i da ishod ne bude poznat prije nego što eventualno preuzme predsjendičku dužnost. I onda, može se desiti da mu žalba bude odbijena, a zatvorska kazna potvrđena.

„Nalazimo se u potpuno neviđenom području”, rekao je Eliason, sada predavač na Pravnom fakultetu Univerziteta George Washington.

Iako Ustav ne sadrži izričit tekst koji predsjednika izuzima od posljedica krivičnog progona, Vrhovni sud je u više navrata smatrao da predsjednik uživa posebnu zaštitu od različitih vrsta uplitanja pravosudnog sistema.

“Predsjednik zauzima jedinstvenu poziciju u ustavnoj shemi,” napisao je visoki sud u predmetu iz 1982. odbijajući građansku tužbu protiv bivšeg predsjednika Richarda Nixona.

Sudije bi vjerovatno presudile – budući da Ustav kaže da savezni zakon ima prednost nad pravima država da provode svoje zakone u većini područja – da New York ne može strpati Trumpa u zatvor dok služi kao predsjednik, smatraju pravni stručnjaci.

"Logistička nemogućnost"

“Kada postoji sukob, savezni zakon pobjeđuje ili prevladava i ne možete dopustiti državi da se miješa u neke jako važne savezne funkcije”, rekao je Eliason.

Rizik od ustavnog sukoba mogao bi obeshrabriti Merchana da Trumpu uopšte odredi zatvorsku kaznu.

“Mislim da je to stvarno teško pitanje”, rekao je Eliason.

“Ako ste vi sudija, tretiranje ovog optuženika trebalo bi biti kao kod bilo kojeg drugog. To bi trebalo uključivati ​​moguću kaznu. A u isto vrijeme, ne možete zanemariti praktične poteškoće koje idu uz zatvaranje bivšeg predsjednika. Šta radite sa zaštitom tajne službe i svim tim drugim stvarima? Držite li ga cijelo vrijeme u samici?”

Merchan je već javno naveo neke implikacije zatvaranja Trumpa. Prije nekoliko sedmica, dok je raspravljao o Trumpovim stalnim kršenjima zabrana u slučaju, sudija je primijetio da postoje mnoge komplikacije i potencijalne loše strane zatvaranja Trumpa.

“G. Trump, važno je shvatiti da je posljednja stvar koju želim učiniti da vas strpam u zatvor,” rekao je Merchan 6. maja. “Vi ste bivši predsjednik SAD-a, a možda i sljedeći predsjednik. Mnogo je razloga zašto je zatvor za mene zaista zadnje utočište.”

Maksimalna kazna za krivotvorenje poslovnih knjiga je četiri godine zatvora.

A čak i blaža kazna, poput uslovne, vjerovatno bi značila pravne izazove, naročito ako Trump bude izabran, prenosi Al Jazeera.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...