OPASNO SE ZAKUHALO: Njemačka pozvala turskog ambasadora na razgovor zbog...

Grupa, koja ima dugu povijest terorizma još od 1970-ih, okrivljena je za bombaške napade u Parizu i Bangkoku te pokušaj atentata na papu Ivana Pavla II.

  • Evropa

  • 05. Jul. 2024  

  • 0

Turski veleposlanik u Njemačkoj pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu zbog kontroverzne proslave pogotka turskog nogometaša Meriha Demirala. Ahmet Başar Şen pozvan je da poduzme mjere za sprječavanje daljnje uporebe "vučjeg pozdrava", simbola povezanog sa skupinom Sivih vukova.

Sivi vukovi klasificirani su kao desničarska ekstremistička skupina s 18.500 do 20.000 članova u Njemačkoj, što ih čini drugom najvećom desničarskom ekstremističkom organizacijom, prema njemačkim obavještajcima. 

UEFA suspendirala Demirala na dvije utakmice

Međutim, Sivi vukovi i "vučji pozdrav" nisu zabranjeni u Njemačkoj, za razliku od susjedne Austrije i Francuske. Demiral je pokazao "vučji pozdrav" nakon što je postigao pogodak u utakmici osmine finala Turske protiv Austrije, koju je njegova ekipa dobila 2-1.

Turci čine najveću pojedinačnu etničku manjinu u Njemačkoj. U zemlji živi 1.54 miliona Turaka, dok je još 1.4 miliona njemačkih građana turskog porijekla. Uspjeh reprezentacije na Euru izazvao je burne proslave Turaka širom Njemačke, piše Guardian.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser osudila je proslavu pogotka napisavši na X-u: "Koristiti nogometno prvenstvo kao platformu za rasizam potpuno je neprihvatljivo." Pozvala je UEFA-u da istraži i razmotri uvođenje sankcija turskom timu. UEFA je jučer suspendirala Demirala na dvije utakmice. 

Erdoğan putuje na utakmicu

Prema izvještajima njemačkih i turski medija, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan je u posljednji trenutak prilagodio svoje planove putovanja kako bi u subotu mogao odletjeti na utakmicu četvrtfinala protiv Nizozemske. 

Insajderi su naveli da je Erdoğan donio odluku o odlasku na utakmicu jer želi dati podršku timu koji je izložen ogromnom pritisku zbog poteza svog suigrača.

"Vučjim pozdravom" nastoji se prikazati glava vuka, pri čemu kažiprst i mali prst čine uši, a palac, srednji prst i prstenjak njušku. 

Stručnjaci za ekstremizam kažu da je svjetonazor Sivih vukova tvrdokorno nacionalistički i islamistički, s mržnjom prema Kurdima, Židovima, kršćanima, Armencima, Grcima, Europskoj uniji i SAD-u. Grupa, koja ima dugu povijest terorizma još od 1970-ih, okrivljena je za bombaške napade u Parizu i Bangkoku te pokušaj atentata na papu Ivana Pavla II.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...