"MIROVNA MISIJA" VIKTORA ORBANA: Stigao u Moskvu i Putinu prenio loše vijesti - "Smanjuje se broj zemalja koje...!"

"Nadam se da ćemo imati priliku razmijeniti mišljenja o našim bilateralnim odnosima u ovoj teškoj situaciji, a također, razgovarati o najvećoj europskoj krizi - mislim na Ukrajini", kazao je ruski lider.  

  • Evropa

  • 05. Jul. 2024  05. Jul. 2024

  • 0

Mađarski premijer Viktor Orban stigao je u Moskvu kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Orbanov potez izazvao je ukore lidera Europske unije, koji su jasno poručili kako mađarski premijer tokom svog boravka u Rusiji neće predstavljati Bruxelles.

Novinari su također primijetili da je Airbus 604, koji mađarski premijer često koristi za inostrana putovanja, napustio Mađarsku odmah nakon njegovog jutarnjeg intervjua i sletio u moskovsku zračnu luku Vnukovo.

Prije polaska, Orban je na državnom radiju izjavio da Bruxelles nije Mađarskoj dao mandat za promicanje mira u Ukrajini, ali Mađarska može biti "dobar alat u rukama ljudi koji žele mir." "Mirovna misija se nastavlja. Druga stanica: Moskva", napisao je Orban na X-u nakon što je sletio. 

Putin: Razgovarat ćemo o svim nijansama situacije u Ukrajini

Max Seddon, dopisnik Financial Timesa iz Moskve, podijelio je isječak sastanka između Putina i Orbana. Putin na isječku govori Orbanu kako će razgovarati o "svim nijansama situacije" u Ukrajini.

"Nadam se da ćemo imati priliku razmijeniti mišljenja o našim bilateralnim odnosima u ovoj teškoj situaciji, a također, razgovarati o najvećoj europskoj krizi - mislim na Ukrajini", kazao je ruski lider.  

Orban: Želimo znati vaš stav

Orban je odgovorio kako će Mađarska možda postati jedina zemlja u Europskoj uniji koja održava veze te dijalog i s Rusijom i s Ukrajinom. "Smanjuje se broj zemalja koje mogu razgovarati s objema stranama u sukobu u Ukrajini. Mađarska će vjerovatno uskoro postati jedina koja razgovara s Rusijom i s Ukrajinom", naveo je. 

"Zahvalan sam vam što ste me pristali primiti i u tako izazovnim uslovima", obratio se mađarski premijer ruskom lideru, misleći na sukob u Ukrajini koji je u toku. 

"Želio bih iskoristiti ovu priliku da razgovaramo o nizu izazovnih pitanja i upoznamo vaš stav u pogledu problema važnih za Europu", dodao je. Podsjetio je kako je njihov posljednji susret bio 1. februara 2022. godine, također u Moskvi. 

Orban u utorak bio kod Zelenskog

"Međutim, ovaj sastanak je poseban. Mađarska je od 1. jula na rotacijskoj osnovi preuzela predsjedavanje Vijećem Europske unije", istaknuo je Orban.

Mađarska je u ponedjeljak preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje Vijećem Europske unije. Orban je u utorak posjetio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Kijevu, a sad je odlučio otići u Moskvu u "mirovnu misiju", samo nekoliko dana prije summita NATO-a. 

"S takvim sastankom mađarsko predsjedanje završava prije nego što je stvarno počelo. Čini se da Mađarska nije shvatila svoju ulogu. Skepticizam zemalja članica EU-a bio je, nažalost, opravdan. Sve je u ulozi promicanja interesa Budimpešte", izjavio je jedan evropski diplomata za Reuters. 

"Orban zloupotrebljava slabosti Bruxellesa"

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da Orban u Moskvi "ni u kojem obliku ne predstavlja EU". Finski premijer Petteri Orpo opisao je vijest o posjetu kao uznemirujuću. "Njegova posjeta bi pokazala nepoštivanje dužnosti predsjedavajućeg i potkopala interese Europske unije", napisao je jučer. 

Pavel Havliček, istraživač pri češkom Udruženju za međunarodne poslove, rekao je da je Orbanova posjeta zloupotreba slabosti Bruxellesa u periodu formiranja novog saziva i opasno potkopavanje zajedničkog evropskog stajališta.

Orban kaže da mu je jasno da nema pravo pregovarati u ime EU, ali da se mir ne može sklopiti "iz udobne fotelje u Bruxellesu." "Ne možemo sjediti prekriženih ruku i čekati da rat čudesno završi", poručio je. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...