BIVŠE POLITIČKO KRILO IRA-e: Sinn Fein postala najveća sjevernoirska stranka u britanskom parlamentu

Demokratska unionistička stranka (DUP) druga je s četiri mjesta i ne može dostići Sinn Fein

  • Svijet

  • 05. Jul. 2024  

  • 0

Irski nacionalistički Sinn Fein u petak je prvi put postao najveća sjevernoirska stranka u britanskom parlamentu, koristeći loše izbore za svog glavnog unionističkog suparnika kako bi prešao još jednu prekretnicu u svojoj kampanji za okončanje britanske vladavine.

Sa 17 od 18 prijavljenih mjesta, bivše političko krilo Irske republikanske armije (IRA), zadržalo je sedam mjesta osvojenih na prošlim izborima. Demokratska unionistička stranka (DUP) druga je s četiri mjesta i ne može dostići Sinn Fein.

DUP, najveća probritanska stranka u Sjevernoj Irskoj, borila se na izborima samo tri mjeseca nakon šokantne ostavke tadašnjeg čelnika Jeffreya Donaldsona, a nakon što je optužen za seksualne prestupe, prenosi Reuters.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...