NASLJEDNIK TONYJA BLAIRA: Novi britanski premijer odrastao je u radničkoj porodici, navijač je Arsenala i... (FOTO)

Navijač Arsenala Keir Starmer odrastao je u radničkoj porodici u Oxtedu u Surreyju, kao drugo od četvero djece medicinske sestre Josephine i alatničara Rodneyja Starmera.

  • Evropa

  • 05. Jul. 2024  05. Jul. 2024

  • 0

Advokat za zaštitu ljudskih prava, 61-godišnji Sir Keir Starmer, čija je Laburistička stranka ostvarila veliku pobjedu na parlamentarnim izborima, novi je premijer Ujedinjenog Kraljevstva.

Ocu dvoje tinejdžera, 15-godišnjeg sina i 13-godišnje kćeri, čija imena nikad nisu objavljena u medijima zbog zaštite njihove privatnosti, sad je najveća briga kako da od pozornosti medija i javnosti zaštiti svoje klince u najosjetljivijoj fazi odrastanja. Podiže ih s dvanaest godina mlađom suprugom Victorijom Alexander, pravnicom koja se sa suprugom rijetko pojavljivala u kampanji za parlamentarne izbore, a dan nakon izborne pobjede laburista izjavila je da s djecom ne planira preseljenje u Downing Street iz Camdena, gdje žive u kući u Kentish Townu, čija se vrijednost procjenjuje na 1,75 miliona funta.

"Interes naše djece bio nam je prioritet broj jedan otkako smo postali roditelji, a tako će i ostati", izjavila je Victoria Starmer, koja je prvi kontakt s budućim suprugom ostvarila 2000. preko telefona.image

Britanski kralj Charles primio je novog premijera u Buckinghamskoj palači (Foto: Profimedia)

"Riječ je bila o važnom slučaju na kojem sam sa svojim timom tada radio i želio sam provjeriti autentičnost i tačnost svih činjenica za argumentaciju pred sudom. Zato sam lično nazvao sve ljude koji su ih prikupljali kako bih detaljno provjerio svaki detalj, a među njima je bila i Victoria. Kad je razgovor završio, čuo sam njezin uzrujani komentar u kojem me oprala kao umišljenog seronju, jer očigledno oboje nismo odmah prekinuli poziv...", prepričao je Keir Starmer njihov prvi razgovor u televizijskoj emisiji Piersa Morgana. Kako god, Victorijina opaska ga je zaintrigirala zbog čega mu nije izlazila iz glave, pa ju je pozvao pozvao van.

Prvi spoj dogovorili su u pubu Lord Stanley, gdje su podijelili vegetarijanski obrok, a na rastanku ju je kavalirski dopratio do autobuske stanice i mahao joj nakon što se ukrcala u autobus. Spontano ju je zaprosio na odmoru u Grčkoj 2004., a Victoria je pristala iako Keir u tom trenutku sa sobom nije imao prsten. Vjenčali su se 6. maja 2007. na imanju Fennes u Essexu, a svadbi je u invalidskim kolicima prisustvovala i Keirova majka.

image

Poljubac na godišnjoj skupšitni laburista u Brightonu 2021.

Navijač Arsenala Keir Starmer odrastao je u radničkoj porodici u Oxtedu u Surreyju, kao drugo od četvero djece medicinske sestre Josephine i alatničara Rodneyja Starmera, koji je preuzeo brigu o supruzi nakon što je oboljela od rijetke autoimune bolesti Stillovog artritisa zbog kojeg se veći dio svog života otežano kretala, sve dok na kraju nije postala - nepokretna. Kao tinejdžer se našao na meti policije, jer je bez dozvole prodavao sladoled na plaži - želio je zaraditi novac za putovanje na Azurnu obalu, a kažnjen je oduzimanjem - robe. Pravo je s pohvalom diplomirao na Univerzitetu u Leedsu, a magistrirao je u Oxfordu.

"Znam što je radnička klasa, jer sam odrastao u radničkoj porodici, gdje sam naučio da je život borba, ne samo za preživljavanje nego i za svoja prava. I nikada se neću prestati boriti", izjavio Keir Starmer, koji je u jednom mandatu obnašao dužnost glavnog državnog tužitelja Engleske i Walesa.

U martu 2014. hrvatska Vlada ga je angažirala u svom timu pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu da s pravnog stanovišta pojasni događaje u Vukovaru tokom opsade i okupacije grada, a Hrvatsku je branio i u protutužbi Srbije povodom vojno-redarstvene akcije "Oluja". Od 2015. bio je parlamentarni zastupnik Laburističke stranke, čije je vodstvo preuzeo u travnju 2020. i sad je doveo do najuvjerljivije parlamentarne izborne pobjede u historiji, prenosi Gloria.hr.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...