NEISPUNJENA OBEĆANJA SNSD-a: Ni radničkih kartica ni plata za popove

Pored ovih, postoji još niz neispunjenih političkih obećanja, kao što su izgradnja aerodroma u Trebinju

  • Politika

  • 10. Jul. 2024  

  • 0

Elektronske radničke kartice za sve radnike sa ciljem suzbijanja rada na crno, provjera diploma zaposlenih u republičkim institucijama, sankcionisanje neradnika koji ne dolaze na posao, a primaju platu, budžetske plate sveštenicima Srpske pravoslavne crkve samo su neka od gromoglasno najavljivanih, a neispunjenih obećanja vlasti SNSD-a, piše ekonomski portal CAPITAL.

Ministarstvo finansija RS početkom jula 2018. godine raspisalo je tender za izradu elektronskih radničkih kartica u vrijednosti od milion i dvjesta hiljada KM. Tenderom je bilo predviđeno kreiranje baze podataka i nabavka pratećih aplikacija, elektronskih kartica i uređaja za rad na terenu, a rok za instaliranje kompletnog sistema je bio 90 dana. Međutim, na tender se nije niko prijavio i tadašnja Vlada RS na čijem čelu je bila Željka Cvijanović samo se ućutala i cijeli projekat je gurnut u zapećak.

Novo gromoglasno obećanje uslijedilo je nepunih godinu dana kasnije kada je novi premijer Radovan Višković najavio provjeru diploma nekoliko hiljada zaposlenih u institucijama.

„Sve će biti pregledano i vidjećemo da li ima spekulacija u smislu nelegalno stečenih diploma. Da li će i koliko tih diploma na kraju biti sumnjivo ili neće, potrebno je sačekati da bude sve pregledano“, rekao je Višković u septembru 2019. godine.

Poslije godinu dana, Inspektorat RS objelodanio je da su im iz Kabineta predsjednika Vlade RS, umjesto najavljenih nekoliko hiljada, dostavljeni podaci za 82 službenika zaposlena u različitim organima uprave radi provjere njihovih diploma. Da li je među njima bilo sumnjivih diploma nikada nije objelodanjeno.

Gotovo identično je završila i najava sankcionisanja neradnika koji ne dolaze na posao, a primaju platu. Premijer Radovan Višković pompezno je najavljivao da će do kraja 2022. godine objaviti spisak radnika koji se vode da su zaposleni u javnom sektoru, a ne dolaze na posao.

Na kraju je sve završeno tako što je jednom zaposlenom u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo uručen otkaz zato što nije dolazio na posao. Pored jednog radnika tog ministarstva otkaze je dobilo još dvadesetak zaposlenih u Poštama Srpske, RiTE Ugljevik i Gacko i Elektroprivredi RS, ali spisak nikada nije objavljen. Neobjavljivanje spiska pravdano je zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Neslavno je završila i najava lidera SNSD-a Milorada Dodika uoči opštih izbora 2022. godine da više neće biti moguće primati dvije plate iz javnog sektora. Njegov poziv da se odreknu jedne plate poslušalo je svega nekoliko odbornika u lokalnim zajednicama, ali nijedan poslanik koji istovremeno sjedi i u direktorskoj fotelji u nekom javnom preduzeću ili ustanovi nije vratio mandat. Među prvima koji se javno oglušio i odbio da se odrekne poslaničkog mandata bio je direktor UKC-a RS Vlado Đajić.

Još jedno Dodikovo obećanje na kraju se ispostavilo kao populizam i dodvoravanje Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Dodik je polovinom 2022. godine rekao da će SNSD uputiti prijedlog Vladi RS da svi vjerski službenici od 1. januara 2023. primaju zagarantovanu platu s pratećim doprinosima.

Nije poznato da li SNSD nije uopšte uputio prijedlog Vladi ili Vlada nije prihvatila prijedlog, ali vjerski službenici nemaju zagarantovane plate i doprinose iz budžeta Srpske.

Pored ovih, postoji još niz neispunjenih političkih obećanja, kao što su izgradnja aerodroma u Trebinju, smanjenje voznog parka i obezbjeđenje fiksne cijene struje za investitore, ali i obezbjeđivanje građevinskog materijala za seoska domaćinstva sa ciljem ostanka mladih i povratka na selo, zatim zakonsko onemogućavanje rodbinskog zapošljavanje i formiranje lista čekanja za operacije i dijagnostiku.

Ovaj spisak bi sigurno bio mnogo duži ako bismo mu dodali i brojna neispunjena obećanja predstavnika lokalne vlasti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...