OSJEĆA SE SVE VEĆA NERVOZA U KOALICIJI: Male stranke će biti jake koliko dopusti SNSD?! (VIDEO)

Da nešto ne štima i da je nervoza prisutna, primjer je i nedavna posjeta Milorada Dodika Bardači kada je Dodik prišao članovima udruženja Veterani odbrambeno otadžbinskog rata da se rukuje s njima, a oni su, navodno, odbili da mu pruže ruku i počeli da zvižde, a na sve to,navodno, Milorad Dodik im je pokazao srednji prst. 

  • Politika

  • 02. Sep. 2024  

  • 0

Kako se bliže izbori sve češći su sukobi i unutar vadajuće koalicije u Republici Srpskoj. Mnogi stručnjaci kažu da se ne zna da li je politička scena u Republici Srpskoj bliža estradi ili rijalitiju jer nikad se zvaničnici nisu ovako utrkivali ko će više biti bahat, ko će se iz koje stranke prebaciti i ko će čije stavove zauzeti. Istražili smo šta se dešava na političkom nebu RS, prenosi BN televizija.

"Dok sam ja stavljao glavu čuvajući Republiku Srpsku i štiteći predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, oni su išli i vrbovali neke niže funkcionere, kao što je to Natalija Trivić".

Ovo je nedavno poručio predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić. Mnogi su ovu izjavu protumačili kao nevolje u raju vladajuće koalicije.

Da nešto ne štima i da je nervoza prisutna, primjer je i nedavna posjeta Milorada Dodika Bardači kada je Dodik prišao članovima udruženja Veterani odbrambeno otadžbinskog rata da se rukuje s njima, a oni su, navodno, odbili da mu pruže ruku i počeli da zvižde, a na sve to,navodno, Milorad Dodik im je pokazao srednji prst. 

Politički analitičari kažu da je situacija dodatno otežana zbog američkih sankcija koje nisu ni malo bezazlene kako se na početku mislilo.

 Da li su političari zbog toga nervozni ili se nešto drugo iza svega krije odnosno da li će ova izborna kampanja izvući sav prljav veš i prodrmati političku scenu?

„Ranije smo imali diverzije i sabotaže prema opozicionim partnerima gdje se iznutra rušila njihova snaga a sad imamo te poruke i udarce ispod pojasa koje idu ka malim koalicionim partnerima kako bi se pokazalo da oni ne mogu da misle koliko su narasli i da misle o svojoj snazi oni će biti snažni onoliko koliko to dopusti najjača politička partija  u Republici Srpskoj“, smatra Tanja Topić, politički analitičar.

Novinari koji godinama prate političke teme u Srpskoj kažu da predizborna kampanja nije ni prestajala još od prošlih izbora prije dvije godine te da će odnosi unutar vladajuće koalicije biti složeni jer nesuglasice u koaliciji nisu više iza zatvorenih vrata tajnih sastanaka, nego se klupko počinje odmotavati i prikazivati pravo stanje.

„Očigledno je prisutna velika nervoza svih učesnika političkog života svi ispucavaju otrovne strelice jedni prema drugima. Tu se više ne gleda da li je opozicija, ili opozicija u odnosu prema vladajućim tu su upućene mnoge izjave koje se mogu pročitati između redova o ne baš dobrim odnosima vladajuće koalicije ja očekujem da će biti vrlo zanimljivo pod znacima navoda“, ističe Elvir Padalović, novinar Buka portal.

Kroz priče o plaćenicima i izdajnicima, ili o neprijateljima RS ili o visokom predstavniku – a koje se uglavnom plasiraju u javnost pred izbore – manipuliše se javnim mnjenjem kako bi se skrenula pažnja sa stvarnih problema građana, a da neko drugi ima korist, smatraju naši sagovornici.

„Vi sada izmišljate neke strane agente i slično iako to kada bi ušli u ozbiljnu raspravu ne postoji jer ista ta Vlada i institucije obilato koristi donacije od USAID-a od EBRD-a, od Evropske razvojne banke i koristite to da  radite nešto što ste vi trebali uraditi sa državnim novcem ne spominjete to ili spominjete rijetko i to predstavljate kao svoj uspjeh.

To je u najmanju ruku licemjerno i klasično manipulacija javnim mnjenjem kako biste se vi predstavili kao spasilac Republike Srpske dok u isto vrijeme pokušavate da izvučete neku ličnu ili stranačku korist“, kaže  Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba.

Čini se da će i ova koškanja ostati samo to jer mnogi smatraju da će koalicija na republičkom nivou opstati i dalje jer nijedan od lidera manjih stranaka u vladajućoj koaliciji nema ni dovoljno snage ni hrabrosti da se direktno suprotstavi Miloradu Dodiku.

Trenutno nezadovoljstvo će kompenzovati kao i uvijek nakon izbora, dodjelom nekoliko funkcija i tendera za firme koje su bliske manjim partija. I sve to će trajati tako u krug do novih izbora i novih priča i novih manipulacija i skupljanja bodova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...