BILO IH JE ŠEST: Komisija za ljudska prava Predstavničkog doma BiH održala sjednicu, nisu podržane tri inicijative

Među njima su inicijative za uspostavljanje sporazuma o dvojnom državljanstvu s Njemačkom, te za promjenu propisa Oružanih snaga BiH kako bi se omogućilo nošenje hidžaba.

  • Vijesti

  • 15. Jul. 2024  

  • 0

Komisija za ljudska prava Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zasjedala je danas, a od ukupno šest tačaka dnevnog reda, nisu podržane tri.

Među njima su inicijative za uspostavljanje sporazuma o dvojnom državljanstvu s Njemačkom, te za promjenu propisa Oružanih snaga BiH kako bi se omogućilo nošenje hidžaba.

Inicijativu kojom bi PD PS BiH inicirao da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine pokrene proceduru zaključivanja Sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Njemačke podnio je Denis Zvizdić. Odbijena je zbog glasova "protiv" zastupnika iz SNSD-a te "suzdržan" iz HDZ-a.

Također, odbijena je inicijativa Sabine Ćudić kojom se zadužuje Ministarstvo odbrane BiH da, u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative, donese izmjene ili dopune člana 5. Pravilnika o uniformama OS BiH, kojim bi se omogućilo nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicama OS BiH.

Ovakvim glasanjem, Komisija za ljudska prava PD PS BiH je onemogućila izjašnjavanje zastupnika u donjem domu po ovim pitanjima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...