GENOCID ZA BATERIJE: Scholz i Vučić bi mogli samljeti žrtve Srebrenice

Rudnik Jadar nalazi se samo sat vremena vožnje od Srebrenice. S obzirom na to da su masovne grobnice već pronalažene u srbijanskim rudnicima, poput one u rudniku Kiževak, gdje je otkrivena masovna grobnica Albanaca s Kosova, postoji velika vjerovatnoća da će prilikom iskopavanja litijuma kosti bošnjačkih dječaka biti samljevene

  • Regija

  • 20. Jul. 2024  20. Jul. 2024

  • 1

Njemački kancelar Olaf Scholz planira putovati u Beograd u petak u iznenadnu posjetu kako bi prisustvovao potpisivanju sporazuma o saradnji između EU i Srbije o uvozu minerala, uključujući litijum, koji su ključni za digitalnu i zelenu tranziciju EU.

Rudnik Jadar nalazi se samo sat vremena vožnje od Srebrenice. S obzirom na to da su masovne grobnice već pronalažene u srbijanskim rudnicima, poput one u rudniku Kiževak, gdje je otkrivena masovna grobnica Albanaca s Kosova, postoji velika vjerovatnoća da će prilikom iskopavanja litijuma kosti bošnjačkih dječaka biti samljevene, piše Stav.ba.

Odavanje počasti vojsci koja je počinila Genocid nad Bošnjacima od strane predstavnika Delegacije Evropske unije na groblju u Bratuncu izazvalo je podosta reakcija u javnosti, ali predstavlja manje licemjerno ponašanje EU nego što je to bio slučaj u ranijem periodu.

Do sada je EU službeno osuđivala Genocid nad Bošnjacima, dok ga je u stvarnosti nagrađivala. Sama činjenica da je Srebrenica i nakon 29 godina pod kontrolom snaga koje su počinile genocid potvrđuje ovu tvrdnju. EU to očigledno ne smeta, niti je išta poduzela po tom pitanju svih ovih godina. Zašto je onda došlo do ove iznenadne promjene u stavu prema Genocidu nad Bošnjacima?

Radi se o jednostavnoj nagodbi: genocid za baterije.

Mi vama litijum, vi nama počast.

Njemački kancelar Olaf Scholz planira putovati u Beograd u petak u iznenadnu posjetu kako bi prisustvovao potpisivanju sporazuma o saradnji između EU i Srbije o uvozu minerala, uključujući litijum, koji su ključni za digitalnu i zelenu tranziciju EU. Glasnogovornik njemačke vlade potvrdio je ovu posjetu.

Vučić je ranije bio uglavnom izolovan među evropskim liderima zbog svojih veza s Rusijom i Kinom, tenzija s Kosovom i optužbi za izbornu prevaru.

Njemačka, kao najveći proizvođač automobila u EU, ima ogroman interes za osiguravanje litijuma - posebno unutar Evrope kako bi smanjila svoju zavisnost od Kine.

Međutim, neuobičajeno je da Scholz napravi ovakvo putovanje tako iznenada.

Prethodna vlada u Beogradu zaustavila je projekat i poništila licence dodijeljene britansko-australijskom rudarskom gigantu Rio Tinto nakon masovnih protesta prije više od dvije godine.

Rudarska grupa Rio Tinto pozdravila je u utorak odluku Vlade Srbije o ponovnom izdavanju dozvole za razvoj najvećeg evropskog rudnika litijuma Jadar, kao veliki i značajan podsticaj za industriju električnih vozila u Evropi.

Rudnik Jadar posjeduje jednu od najvećih rezervi litijuma u Evropi. Vučić je izjavio da se otvaranje rudnika očekuje 2028. godine, s godišnjom proizvodnjom od 58.000 tona litijuma, što bi pokrilo 17% evropske proizvodnje električnih vozila i omogućilo proizvodnju 1,1 milion automobila. Ekološke organizacije i stanovnici Loznice upozoravaju na moguće uništenje prirodnih staništa, zagađenje vodnih resursa i prisilno raseljavanje lokalnog stanovništva.

Rudnik Jadar nalazi se samo sat vremena vožnje od Srebrenice. S obzirom na to da su masovne grobnice već pronalažene u srbijanskim rudnicima, poput one u rudniku Kiževak, gdje je otkrivena masovna grobnica Albanaca s Kosova, postoji velika vjerovatnoća da će prilikom iskopavanja litijuma kosti bošnjačkih dječaka biti samljevene u ime zelenog napretka Evropske unije i njihove zelene tranzicije.

Više od 1.000 Srebreničana još uvek nije pronađeno, radi se u glavnom o starijim maloljetnicima - djeci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...